Siden midten av august er det solgt 1801 nye boliger. Dette er fem prosent færre enn forrige tomånedersperiode og 48 prosent færre enn samme periode i fjor, ifølge en fersk utgave av rapporten Econ Nye Boliger.

Ifølge rapporten var nyboligsalget i oktober på sitt laveste nivå siden 2013.

Det skyldes blant annet flere makroforhold, forklarer sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse:

– Du har renteøkningene som svekker kjøperes betalingsevne, i tillegg til inflasjon, svakere konjunkturutsikter og fallende boligpriser, sier sjeføkonomen til DN.

Mer risikabelt

– Og i nyboligmarkedet er dessuten byggekostnadene fortsatt høye. Det legger en demper på hvilke prosjekter som er lønnsomme. I tillegg føler nok kjøpere at det kanskje er ekstra usikkert å kjøpe ny bolig nå kontra brukt, siden tidsperioden frem til overtagelse er mye lengre.

Benedictow forventer tøffe tak for utbyggere i overskuelig fremtid.

– Vi har ingen prognoser på det, men faktorene som trekker markedet ned nå, vil nok vedvare en stund. Det er altså grunn til å forvente et ganske tøft marked den nærmeste tiden, sier Benedictow.

Salget siden august utgjør 11 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er ett prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode, og syv prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor. Høyest salgstakt finner vi på Sørlandet, med 13 prosent. Deretter følger Østlandet med 12 prosent, Sørlandet og Vestlandet med ti prosent og Nord-Norge med syv prosent, heter det i pressemeldingen fra Econ.

64.100 kroner per m2

Siden forrige telling har 1870 nye boliger hatt salgsstart i Norge. Samlet er det solgt 1.801 boliger. Beholdningen av usolgte boliger påvirkes også av at enkelte boligprosjekter blir midlertidig stanset, kansellert eller blir lagt ut for salg igjen. I midten av oktober var det 13.977 usolgte boliger i Norge.

I gjennomsnitt koster boligene i Norge 64.100 kroner per kvadratmeter. Det er seks prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest på Østlandet med 70.800 kroner. Sørlandet ligger lavest med 53.500 kroner.

Bekymring

Pandemien, og deretter Russlands angrepskrig i Ukraina, har bidratt til å opprettholde skyhøye priser på materialer som utbyggere trenger. Sterk inflasjon og en serie rentehevinger fra Norges Bank begynner nå å svi for en rekke boligutviklere.

Bygg- og anlegg er Fastlands-Norges største bransje, med en samlet omsetning på rundt 600 milliarder kroner.

Toppsjefen for landets største boligbygger, Obos, har tidligere sagt til DN at han er bekymret for markedet videre.

– Kostnadskalkylene går rett og slett ikke opp i en del prosjekter, sa Daniel Siraj.

Obos-konsernet har for tiden 8500 boliger under bygging – men Siraj vedgår at marginene på flere av prosjektene er «langt, langt ifra akseptable». Uten å oppgi tall, sier Siraj at «ganske mange prosjekter» allerede er satt på vent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.