I årets tredje kvartal ble det solgt 77 prosent færre nye boliger i Oslo enn i tilsvarende kvartal i 2016.
Det viser ferske tall som Prognosesenteret har laget for Boligprodusentenes Forening, som onsdag la frem tall for salg og igangsetting av nye boliger.
De siste kvartalene i fjor var preget av et forrykende salg.
– Vi må huske at markedet tok seg opp ytterligere på slutten av året i fjor, så jeg tror vi kan få ytterligere nedgang i Oslo-markedet, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.
– Nedgangen på 77 prosent i Oslo i tredje kvartal i år fra samme kvartal i fjor kommer fra det høyeste nivået noensinne, understreker makroøkonom Nerja Macic i Prognosesentet.
– Men selv om salget er ned fra de høyeste nivåene noensinne, så er det vel ikke udramatisk?
– Jeg er enig i at det ikke er helt udramatisk, ettersom salget nå i tredje kvartal var 65 prosent under gjennomsnittet for tredje kvartal siden 2010. Så det er ned fra rekordhøyt nivå i fjor, men det er også lavere enn det som var normalt årene før 2016, sier Macic.
Macic understreker at nedgangen i bruktboligprisene og kravet om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo har hatt stor effekt på nyboligsalget, ettersom investorer står for en betydelig del av kjøpene i dette markedet.
– Bortfallet av investorene vil kunne bidra til at flere prosjekter ikke oppnår høy nok salgsgrad til å kunne igangsettes, så vi venter at igangsettingen vil falle fremover, sier hun.
Tror det vil bygges mindre
Jæger i Boligprodusentene tror disse tallene viser at vi vil få mindre bygging i Oslo fremover.
– Hvor langt ned det kommer skal vi være forsiktig med å si, men det er mye leiligheter som skal inn i dette markedet. Det betyr at du må ha et stort salg på hvert av prosjektene før du kan starte med utbyggingen, noe som helt klart vil merkes på byggaktiviteten i Oslo fremover, sier Jæger.
Jæger er usikker på hvor lenge fallet i salget av nye boliger i Oslo vil fortsette.
– Jeg tror det som virker sterkest inn på Oslo markedet er boliglånsforskriften om at man maksimalt får låne fem ganger inntekt. Vi håper Finansdepartementet fjerner den forskriften fra 1. juli, siden det nå er et helt annet marked enn da de innførte det. Faren er at vi får en for lang virkning av denne forskriften før det skjer endringer, sier Jæger.
Hvis boliglånsforskriften ikke fornyes neste sommer tror Macic det kan føre til at investorene i Oslo kommer tilbake igjen neste høst, og at presset på både priser og etterspørselen kommer tilbake da.
Bratt fall også på landsplan
Boligsalget på landsplan har gått ned 20 prosent hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor. Det er salget av leiligheter som har størst nedgang med 35 prosent. Salget av eneboliger går ned 11 prosent, mens småhus har en oppgang på 18 prosent. Oslo har den største nedgangen. Der er salget er ned 60 prosent sammenlignet med fjoråret.
Salget på landsplan i tredje kvartal viser en kraftig nedgang på 35 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.
– Dersom nedgangen i salget fortsetter, vil vi se sysselsettingsmessige konsekvenser om 6–12 måneder, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.
Igangsettingen av boliger ligger fortsatt på et høyt nivå, og ligger 4 prosent over fjoråret. Igangsetting av eneboliger går ned med 13 prosent, mens småhus og leiligheter øker med henholdsvis 32 prosent og 3 prosent. De 12 siste månedene er det igangsatt 31.987 boliger, mens det er solgt 30.381 boliger.
Saken oppdateres(Vilkår)