Hittil i år ligger salget av nye boliger 13 prosent under fjoråret, mens igangsettingen ligger seks prosent over fjoråret.

Det viser nye tall Boligprodusentenes Forening la frem tirsdag. 

– Vi har et høyt nivå både på salg og igangsetting, og vi opplever nå et boligmarked i balanse når vi ser Norge under ett, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening. 

Salg og igangsetting falt i andre kvartal

Salget av nye boliger falt med 25 prosent i andre kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig falt igangsettingen med 13 prosent.

– Vi ser at både salg og igangsetting i andre kvartal går ned fra de rekordhøye nivåer vi hadde i andre kvartal 2016, sier Jæger. 

Andre kvartal i fjor var det sterkeste kvartalet målt – både på salg og igangsetting – siden målingen startet i 1999.

Korreksjon i Oslo

Salget av nye boliger i Oslo er med på å trekke salgstallene ned. Utviklingen i salget av nye boliger i Oslo har falt fra en indeks på 200 i fjerde kvartal i fjor til en indeks på 150 nå. Denne indeksen startet på 100 i 210.  

– Det er helt tydelig at Oslo har falt masse, men Oslo ligger fortsatt over landsgjennomsnittet. Vi hadde en voldsom utvikling på salg i fjor, som vi aldri har opplevd maken til, sier Jæger. 

Han understreker at nedgangen i salget i Oslo er en forventet korreksjon, som også skyldes at det ikke er like mange boliger ute for salg i år som i fjor. 

– Man tømte lagrene i fjor, så det har ikke vært nok boliger til å kunne opprettholde like høye salgstall, sier Jæger. 

Tror ikke utbyggerne kutter priser 

Nå håper Jæger at det vil reguleres nok boliger fremover, salgsnedgangen til tross. 

– Hvis ikke kan vi risikere å komme i den samme situasjonen igjen, sier han. 

Jæger tror ikke nedgangen i salget, eller prisnedgangen i bruktboligmarkedet, vil føre til at boligutbyggerne kutter prisene på nye boliger. Det tror heller ikke administrerende direktør Bjørn Birkeland i Prognosesenteret. 

– Utbyggerne vil heller redusere volumet enn å gå ned i pris. I utgangspunktet venter vi ingen stor prisnedgang på nye boliger basert på dette. Det kan være andre grunner til at det kan gå ned i pris, at man for eksempel bygger smartere. Men utbyggerne vil ikke kutte prisene for å få solgt unna, sier Birkeland.

Salg av småhus øker 

Hittil i år ligger salget av småhus 25 prosent over fjoråret, sammenlignet med samme periode i fjor. Salget av leiligheter og eneboliger ligger henholdsvis 25 prosent og 10 prosent under fjoråret. 

Igangsettingen av småhus og leiligheter ligger henholdsvis 23 prosent og 11 prosent over fjoråret. Eneboligigangsettingen ligger 12 prosent under fjoråret. 

– De siste tolv månedene er det igangsatt 32.077 boliger, sier Jæger. 

«Folk fortsetter å ville kjøpe nybygg»

Daglig leder Eirik W. Frøytlog i DNB Eiendom Nybygg Oslo og Akershus er positiv til markedet. 

– Vi ser nå, som tidligere, at prosjekter som har god standard generelt selger bra. I de prosjektene vi har lagt ut for høsten merker vi en veldig bra interesse. Vi oppfatter at folk fortsetter å ville kjøpe nybygg, sier han til DN. 

Ifølge Frøytlog er det god interesse for alt som skal ut, så lenge kvalitet og beliggenhet stemmer. 

– Vi er positive til boligmarkedet. Jeg tror ikke nødvendigvis en nedgang i bruktboligmarkedet trenger å slå ut i nyboligmarkedet, sier han. 

Lav temperatur

Tidligere denne uken skrev DN at flere utbyggere melder at temperaturen i nyboligmarkedet er på vei ned. 

– Det er stille, og mye stillere enn det var i fjor, sa Baard Schumann, administrerende direktør i utbyggergiganten Selvaag Bolig.

Til tross for at utbyggerne merker svakere etterspørsel, mener de ikke at det bygges for mye i Oslo. Administrerende direktør for Boligbyggelaget USBL, Johan Bruun, sier at det har vært og er et behov for boliger i hovedstaden.

– Det var et svært bra boligmarked i fjor og når man gjorde justeringer med boliglånsforskriften og det fungerer, er det helt greit. På lang sikt skal boligprisene opp, sier han.(Vilkår)

Syr egen kjole til slottsmiddag
For å få avbrekk fra stortingsproposisjoner syr avtroppende stortingsrepresentant Karianne Tung (Ap) sine egne klær til hverdag og fest.
01:56
Publisert: