– Vi ser et nyboligsalg som er i fritt fall, sier Lars Jacob Hiim, som er administrerende direktør i Boligprodusentene.

Samtidig som Norges Bank torsdag formiddag varslet en ny renteoppgang på 25 basispunkter, kom dramatiske tall fra landets boligbyggere.

Salget av nye boliger stupte med 39 prosent i november målt mot fjoråret, og høstens nedtur i nyboligmarkedet er dermed kraftig forsterket. I både september og oktober ble salgsnedgangen målt til rundt 20 prosent.

– Det er ganske dramatisk, sier Hiim.

Lånetrøbbel

Nyboligsalget i Norge har vært fallende siden sommeren 2021. I år har galopperende inflasjon utløst krisegrep fra sentralbanker verden over, og Norges Banks renteøkninger har kommet på løpende bånd siden sommeren.

Utgiftshoppene har ført til strammere husholdningsbudsjetter og senket bankenes lånevilje.

Flere boligkjøpere har fått beskjed om at de ikke får lån med mindre de selger sin eksisterende bolig først, og økonomer har vært bekymret for at dette skal forsterke nedturen i boligmarkedet og få aktiviteten til å stanse opp.

Per november er det i år solgt 17.531 nye boligobjekter på landsbasis, en nedgang på 22 prosent fra 2021.

– Det er nok en fare for at vi i 2022 kan ende opp med under 20.000 solgte enheter, sier Hiim, som venter et «ganske så krevende 2023» for nyboligmarkedet.

Lyspunkt

Sverre Molvik er administrerende direktør i Selvaag Bolig, som er en av landets største boligbyggere. Han merker at boligsalget går uvanlig trått.

– Kjøperne er mer avvente, og det handler ikke bare om rentesituasjonen. Vi ser at boligene har en del interessenter som faller fra, fordi de ikke får finansiering i banken, sier Molvik.

Han er glad for regjeringens nylige lettelser i utlånsforskriften, som han er sikker på vil hjelpe på nyboligsalget.

– Det vil være kritisk for en del kjøpere. I dag er kravet om å måtte tåle en renteøkning på fem prosent en stor hindring i lånereglene. Når kravet fra nyttår senkes til tre prosent, er det mange som vil få innvilget boliglån som ikke får det i dag, sier Molvik.

Antallet igangsatte nyboliger var i november uendret fra fjoråret. Hittil i år er 19.544 boenheter igangsatt, noe som også speiler fjorårets nivå.

«Nitrist»

Det er ikke bare markedet for nye boliger som tynges nå. Forrige måned falt bruktboligprisene 2,2 prosent på landsbasis i det største novemberfallet siden finanskrisen. Og nedturen fortsetter i desember, sier Grethe Meier, toppsjefen for Privatmegleren-kjeden.

– Akkurat nå er det ikke noe sånn hurra-hurra i boligmarkedet. Desember er alltid en nitrist måned i boligmarkedet, men det ser verre ut enn vanlig, sier Meier.

Hun mener vi nå er i full gang med korreksjonen.

– Det er klart at det ville være løgn å si at det bare er fryd og gammen i boligmarkedet akkurat nå. Det er blitt litt roligere med oppdrag inn, sier Meier.

Meier anslår at boligprisene faller rundt to prosent i desember, både på landsplan og i Oslo.

– Det er færre på visninger og færre i budrunder enn i en normal desember, sier Meier.

Hun peker på at det skyldes stigende renter, usikkerhet rundt inflasjon og redusert kjøpekraft.

Tror pilen snur før sommeren

– Vi begynner å merke det i lommeboken. Jeg tror alle er litt avventende og må kjenne etter hva de har råd til. Folk må venne seg til et annet kostnadsnivå enn vi har hatt, sier Meier.

Selv om det er en stund siden rentehevingene startet er det først nå rentene har nådd et nivå der folk og bedrifter for alvor begynner å merke det.

– Nå varsles det oppsigelser og permitteringer og det kommer til å påvirke arbeidsledigheten. Vi kommer også til å se at det blir mindre forbruk fordi folk har mindre å rutte med. Det rammer igjen næringslivet og spesielt detaljhandel, sier Meier.

Meier viser til at tidligere korreksjoner i boligmarkedet typisk har vart seks til åtte måneder. Dermed venter hun at boligprisene vil stige igjen fra slutten av andre kvartal neste år.

– Prisnedgangen i boligmarkedet har skjedd raskt og med fallet i desember nærmer vi oss raskt en nedgang på åtte prosent på fire måneder. Og så tror jeg det faller litt til og så er korreksjonen unnagjort. Det er et stort underliggende behov for boligbytte og tilbudssiden kan ikke stå imot det, og dermed presses prisene opp igjen, sier Meier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.