Siden midten av desember i fjor er det solgt 1949 nye boliger på Østlandet. Dette er 19 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode og like mange som samme periode i fjor.

Det viser siste utgave av Samfunnsøkonomisk analyses rapport «Econ Nye Boliger», som ble publisert onsdag. Rapporten kommer annenhver måned, og gir oversikt over pris- og salgsutvikling i nyboligprosjekter.

– Nyboligsalget er det høyeste vi har registrert i en februartelling siden vi begynte å samle inn statistikk på Østlandet i 2003, skriver sjeføkonom Andreas Benedictow i rapporten.

Nå er det 7186 usolgte nye boliger på Østlandet. Det er de laveste antallet siden desember 2020.

Lavt utbud i Oslo

I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 68.500 kroner per kvadratmeter. Det er fem prosent høyere enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo med 93.500 kroner.

Utbudet av nye boliger i Oslo er nå det laveste målt i Samfunnsøkonomisk analyses rapporter siste to år. Nå er det 836 usolgte nyboliger i hovedstaden. Til sammenligning var det 1523 nye boliger til salgs i Oslo i februar 2020.

– Oslo skiller seg en seg en del ut fra Østlandet ellers. I Oslo har ikke salget vært særlig godt. Det er også lagt ut få nye boliger for salg i Oslo. Derfor holder antallet usolgte på markedet seg lavt, sier Benedictow.

Benedictow mener dette kan henge sammen med flere ting.

– Det er veldig dyrt i Oslo. Koronapandemien kan ha ført til at flere ser seg omkring utenfor Oslo når de skal ha bolig, blant annet fordi de ser for seg økt bruk av hjemmekontor også fremover, sier han.

Hvis det er en vedvarende tendens at folk søker seg ut av Oslo kan det ha en prisdempende effekt for hovedstaden, tror sjeføkonomen.

Kan bli høy boligprisvekst

På litt lengre sikt mener han det likevel er rimelig å vente at mange vil søke seg mot hovedstaden, hvor det har vært et vedvarende etterslep i tilbudet av nye boliger. Derfor mener han det er rimelig å vente vedvarende boligprisvekst i Oslo på litt sikt.

Grunnet godt salg i prosjekter etter koronautbruddet venter Benedictow at det vil ferdigstilles en del nye boliger i Oslo de nærmeste årene. Men grunnet labert salg siden i fjor sommer venter han at ferdigstillingen faller et par år frem i tid.

– Da ender vi fort opp med at det bygges litt for lite målt mot befolkningsveksten, slik vi har sett i en årrekke. Det kan bidra til at boligprisveksten blir relativt høy på litt sikt, sier Benedictow.

Også landet sett under ett har nyboligsalget vært svært sterkt de siste to månedene.

Siden midten av desember i fjor er det solgt 3688 nye boliger. Dette er 11 prosent flere enn forrige tomånedersperiode, og ni prosent flere enn samme periode i fjor.

Nyboligsalget landet sett under ett er det høyeste Samfunnsøkonomisk analyse har registrert i en februartelling siden analyseselskapet begynte å samle inn statistikk i hele landet i 2013.

Tror igangsettingen vil falle

Forrige uke la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for januar. Salget av nye boliger på landsplan var ned én prosent i januar, sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge rapporten.

– Alt-i-alt tror vi renteøkningene og de økte byggekostnadene er de viktigste årsakene til at salget av nye boliger faller, og at igangsettingen vil falle i 2022, sa sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til Dagens Næringsliv forrige uke.

Bruktboligmarkedet i februar pleier være en sterk måned prismessig. Med langt færre boliger i markedet enn normalt og uvanlig høy etterspørsel presses prisene kraftig opp nå, ifølge meglere.

Prisene for bruktboliger her til lands steg hele 4,8 prosent i januar, ifølge Eiendom Norge. Oppgangen i boligprisene i januar i år er den sterkeste i boligprisstatistikkens historie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.