«Nyboligsalget har økt noe, men det legges fortsatt ut flere boliger enn det selges. Dette gir en klar økning i beholdningen av usolgte boliger», skriver sjeføkonom Andreas Benedictow i rapporten Econ Nye Boliger, publisert fredag.

Siden midten av oktober er det solgt 2547 nye boliger her til lands. Dette er fem prosent flere enn samme periode i fjor, men 11 prosent færre enn forrige tomånedersperiode.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.

Det er nå 16.813 usolgte boliger i Norge, mot 16.223 i oktober. Oppgangen skyldes at 3545 nye boliger er blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 2547 er blitt solgt, ifølge rapporten.

Beholdningen av usolgte boliger påvirkes også av at enkelte boligprosjekter blir midlertidig stanset, kansellert eller blir lagt ut for salg igjen, ifølge Benedictow.

Best salg på Østlandet

Salget siden oktober utgjør 13 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er to prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode, og ett prosentpoeng lavere enn samme tid i fjor, ifølge rapporten.

Den høyeste salgstakten finner Samfunnsøkonomisk analyse på Østlandet med 16 prosent. Deretter følger Nord-Norge med 14 prosent, Vestlandet med 12 prosent, Midt-Norge med 10 prosent og Sørlandet som er lavest med 7 prosent.

I løpet av 2019 er byggearbeidene igangsatt for 13.522 boliger i Norge. Dette er 14 prosent lavere sammenlignet med i fjor.

I gjennomsnitt koster boligene i Norge 56.900 kroner per kvadratmeter. Det er fire prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest på Østlandet med 64.100 kroner. Sørlandet ligger lavest med 45.900 kroner.

Flere usolgte på Østlandet

Siden midten av oktober er det solgt 1.477 nye boliger på Østlandet. Dette er 11 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode, men 20 prosent flere enn samme periode i fjor.

Til tross for at salget i desember-tellingen er det beste siden 2016, har antall usolgte boliger på Østlandet økt betydelig.

Salget på Østlandet siden oktober utgjør 16 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er to prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode, men to prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor. Det sterkeste salget finner Samfunnsøkonomisk analyse i Asker og Bærum med en salgstakt på 20 prosent. Svakest er Oppland med 9 prosent.

Siden sist telling har 1.995 nye boliger hatt salgsstart på Østlandet. Salgstakten blant disse boligene var 25 prosent. De solgte boligene i prosjekter med salgsstart utgjør 34 prosent av de solgte boligene totalt denne perioden.

Det er nå 7993 usolgte boliger på Østlandet, mot 7635 i oktober. Forskjellen fremkommer ved at 1995 nye boliger er blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 1477 er blitt solgt.

I løpet av 2019 er byggearbeidene igangsatt for 8077 boliger på Østlandet. I samme periode i fjor ble det igangsatt 9138 boliger.

Utbudet krymper i Oslo

Selv om lageret av usolgte boliger øker på Østlandet, har det krympet jevnt og trutt i Oslo siden i sommer.

Dagens rapport viser at det er 1747 usolgte nye boliger i hovedstaden, mot 1785 i oktober-rapporten. På samme tid i fjor var det 1998 usolgte nye boliger i Oslo.

Siste to måneder er det solgt 355 nye boliger i Oslo, mot 396 i foregående tomåneders periode. Desember-rapporten fra i fjor viste et salg på 273 boliger.

Siste to måneder har det blitt lagt ut 317 nye boliger for salg i Oslo, mot 350 i foregående tomåneders periode. Den siste tomånedersrapporten i fjor viste at det var blitt solgt 290 nye boliger i hovedstaden.

I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 64.100 kroner per kvadratmeter. Det er tre prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo med 86.200 kroner. Oppland ligger lavest med 47.600 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.