Salget av nye boliger i november ligger tre prosent over fjoråret, mens igangsettingen ligger 15 prosent over november ifjor.

Nyboligsalget hittil i år ligger 18 prosent over fjoråret. Igangsettingen hittil i år ligger 21 prosent over fjoråret.

Mandag legges boligstatistikken for november frem med presentasjon av tall for salg og igangsetting av nye boliger.

- Det går mot en god avslutning av boligåret 2015, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

- Vi ligger nå an til en igangsetting av 30.000 nye boliger i 2015. Dette bør love godt for aktiviteten i 2016, sier Jæger.

Leilighetsmarkedet dominerer fremdeles veksten i salget, og utgjør mer enn halvparten av solgte boliger i år.

Asylstrømmen

Jæger peker på at asylstrømmen vil føre til et større behov for boliger de kommende årene. Han viser til tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som viser at det er behov for å bosette 18.000 flyktninger til neste år. 4.400 av dem er enslige mindreårige.

- Dette vil utløse et stort behov for gode gjennomgangsboliger i kommune-Norge, sier Jæger.

Ifølge ham er det behov for mer enn 5.000 boliger på bakgrunn av asylstrømmen, og han mener det er viktig å legge til rette for løsninger som på en rask og effektiv måte kan få flyktningene over i andre boliger enn asylmottak.

- Det er viktig at regjeringen snarest legger frem kravene som skal gjelde for disse gjennomgangsboligene, slik at byggingen kan starte, sier Jæger.

Størst vekst i Akershus

De fleste fylkene i landet viser en til dels kraftig vekst i salget målt mot fjoråret, opplyses det.

- Oslo er et problem, sier Jæger.

I hovedstaden bygges det fortsatt ikke nok boliger til å møte etterspørselen, forklarer han. Det er hittil i år solgt 48 prosent flere boliger i Oslo i år sammenlignet med fjoråret. Det er igangsatt 37 prosent flere boliger hittil i år, sammenlignet med samme periode ifjor.

Den sterkeste veksten finner vi imidlertid i Akershus. Her har det blitt solgt 56 prosent flere boliger hittil i år, sammenlignet med samme periode ifjor.

Den sterke igangsettingsveksten forklares i hovedsak av økningen i leiligheter. Igangsettingen av leiligheter ligger hittil i år 63 prosent over fjoråret, mens det er en liten nedgang i igangsettingen av eneboliger og småhus.

Igangsettingen er størst i Akershus, der det er igangsatt 110 prosent flere boliger hittil i år sammenlignet med samme periode ifjor. I Rogaland er det en tilbakegang på 20 prosent i igangsettingen hittil i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Asia i dag: Venter på devaluering av kinesisk yuan  

Hyttesalget tar av: - Dette er et toppår

Vil ikke se hvor jobbsøkerne har gått på skole

Se DNtv: Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark

Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark
Stramme opp kroppen uten å miste energioverskuddet etter jul? Jonas Lundgrens råd er å bytte ut ribbefett og sjokoladetrøfler med potente proteiner.
02:19
Publisert: