I løpet av 2016 er det blitt solgt 20.741 nye boliger i Norge. Det er nesten 4.000 flere boliger enn i 2015, og 8.800 flere enn i 2014. De siste to månedene er det blitt solgt 3.738 nye boliger. Det er om lag det samme som forrige periode, men 29 prosent flere enn samme periode i fjor. Østlandet, og spesielt Oslo, skiller seg ut med høyt salg. 

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert torsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter. 

Regionale forskjeller 

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er 48.300 kroner. Høyest ligger Oslo med 73.000 kroner. Dernest kommer Stavanger med 57.400 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene om lag 53 til 54.000 kroner. 

Ifølge rapporten utgjorde salget av nye boliger på Østlandet 40 prosent av boligene som var til salgs. I Nord-Norge, Midt-Norge og Vestlandet var salgstakten henholdsvis 22, 18 og 16 prosent, fremkommer det. 

Salgstakten var høyest i Oslo med 61 prosent, mens den laveste salgstakten var i Møre og Romsdal med ti prosent. 

Statistikken omfatter 36.543 boliger, fordelt på 1.425 prosjekter. I desember sto 10.587 boliger usolgt. Beholdningen av boliger som ikke er solgt er om lag uendret siden oktober, til tross for godt salg. 

Ikke nok til å møte etterspørselen 

I forrige uke viste tall fra Boligprodusentenes Forening at nyboligsalget i november lå 21 prosent over november 2015. Samtidig ble det igangsatt 24 prosent flere boliger, sammenlignet med samme måned ifjor. 

– Det er den beste måneden vi har hatt noensinne, sa administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Salget av nye boliger har nå økt sammenhengende siden juni 2014, dersom en ser på tolvmånedersvekst, ifølge foreningen.

Ifølge Jæger har igangsettingen av boliger i Oslo økt betydelig det siste året. Likevel er det ikke nok til å møte etterspørselen i hovedstaden. 

–Det mangler fortsatt et par tusen boliger. Det er enda mer å ta igjen i Oslo-markedet. Den eneste måten å gjøre noe med dette er å øke byggingen, sa han. 

– Umulig å unngå tosifret vekst

Administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret viser til at det ventes sterk prisvekst i hele landet, også neste år. Men den klart sterkeste prisveksten vil være i Oslo, ifølge ham.

– I Oslo vil det bli tosifret prisvekst også neste år, det er umulig å unngå, sier Birkeland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.