– Det er fortsatt godt trykk i boligmarkedet selv om vi ser en forsiktig oppbremsing når det gjelder boligpriser og salgstakt i nye prosjekter, skriver konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i kvartalsrapporten Obos la frem tirsdag.

Obos leverte et resultat før skatt på 600 millioner kroner i tredje kvartal, fremgår det av kvartalsrapporten.

I 2020 og 2019 leverte boligbyggerkonsernet tredjekvartalsresultater på henholdsvis 599 millioner kroner og 1,13 milliarder kroner.

Flere salg

Obos solgte 717 boliger i tredje kvartal. Av dem utgjorde Obos' økonomiske andel 639 boliger.

Akkumulert salg per tredje kvartal i år er 3062 boliger, av disse utgjør Obos' økonomiske andel 2774 boliger, noe som er 24 prosent høyere enn per tredje kvartal 2020.

Samlet salgsverdi per tredje kvartal utgjør 13 milliarder kroner. Av dette utgjør Obos' økonomiske andel 11,4 milliarder kroner. Det er 32 prosent høyere enn for samme periode i 2020.

I rapporten skriver Siraj at Obos har et konkurransemessig fortrinn både i Norge og Sverige ved å ha mange salgsklare prosjekter, i ulike prisklasser, både innenfor leilighetsbygg i vekstbyer og småhus i tre i regionene rundt disse byene.

Har planlagt for vekst

Obos igangsatte 750 boliger i tredje kvartal 2021 (703 netto), og 2963 (2580 netto) boliger per tredje kvartal 2021.

Det er en økning på 12 prosent i totale byggestarter mot samme periode i 2020. Totalt har Obos nå 6696 (5742 netto) boliger under bygging, en økning på 21 prosent.

Siraj skriver i rapporten at konsernet har planlagt for fortsatt vekst i byggeaktiviteten, men at dette er avhengig av både offentlige tillatelser, tilgang på tomter og videre utvikling i materialkostnader.

Ledere om ledelse: Obos-sjef Daniel Siraj har ett klart råd til deg som ønsker å endre vaner
Konsernleder i Obos Daniel Siraj forteller om det å stå i stormen, hva han skulle ønske han visste da han var 20 år gammel og hva som irriterer ham i møter.
04:59
Publisert:

– Lønnsomheten innenfor småhusmarkedet i Norge er presset – blant annet som følge av økte materialkostnader og lavere salg enn planlagt, skriver Siraj i rapporten.

I juni ble årets generalforsamling i Obos holdt etter en vår der konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj har vært i hardt vær. I kjølvannet av salget av to Obos-blokker til private i fjor høst var det opphetet debatt om hvordan boligbyggegiganten skal drives. Alle forslagene fra medlemsopprøret, inkludert å kaste Obos-sjef Daniel Siraj, ble nedstemt av generalforsamlingen.

Opprørsforslag om å erstatte Obos-sjef Daniel Siraj ble nedstemt dnPlus

Siraj har et optimistisk syn på den videre utviklingen i norsk og svensk økonomi.

– Tross varsler om økt rente og inflasjon, forventes ikke det å påvirke folks realøkonomi i særlig grad. Mange har opparbeidet seg større økonomiske buffere gjennom pandemien, og tatt høyde for renteøkningen i sin privatøkonomi, skriver Siraj.

Med en gradvis normalisering av samfunnet etter pandemien ligger alt til rette for økt aktivitetsnivå i økonomien innenfor flere sektorer, mener Siraj.

– Det tilsier økt behov for arbeidskraft og press på lønninger. Det absolutte prisnivået er imidlertid utfordrende for mange boligkjøpere, noe som gjør at salget nå tar lengre tid, skriver Siraj.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.