Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo steg med 0,2 prosent fra april til mai. De siste tolv månedene har prisene i hovedstaden steget med 14,5 prosent. På landsbasis steg Obos-prisene med 0,6 prosent i mai og har opplevd en oppgang på 13 prosent de siste tolv månedene.

Det skriver boligbyggelaget Obos i en pressemelding tirsdag.

– Vi ser tegn på et roligere marked og utflating av prisene, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i meldingen.

Oppgangen skjer etter et prisfall i både mars og april. Skiftet i mars kom etter elleve måneder på rad med uendrede eller stigende priser i hovedstaden.

– Prisutviklingen i mai ble en del svakere enn vanlig for denne måneden. Vi må tilbake til 2017, da prisene i Oslo falt en god del, for å finne svakere prisutvikling i mai. Sammen med prisfallet i mars og april tyder dette på at markedet i hovedstaden har roet seg ned. Det er en ventet og ønsket utvikling etter kraftig prisvekst gjennom fjoråret og starten på dette året, sier Sissel Monsvold.

Mulig prisfall i høst

Totalt dekker Obos-statistikken rundt 25 prosent av omsetningene i hovedstaden. Kvadratmeterprisen for en Obos-bolig i Oslo var på 75.427 kroner.

Monsvold tror boligprisene vil holde seg omtrent på dagens nivå i sommer og muligens falle noe utover høsten – i tråd med normalt sesongmønster.

– Det synes å være bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel etter boliger nå. Samtidig tror vi effekten av rentenedsettelsene i fjor er bortimot tatt ut. Det nærmer seg også renteoppgang, noe husholdningene har fått med seg. Trolig kommer det første rentehoppet i desember, men september kan ikke utelukkes, sier Monsvold.

Nedkjøling av boligmarkedet

I april steg boligprisene med 0,2 prosent på landsbasis. Det viste bruksboligstatistikken til Eiendom Norge.

Eksperter mente da at den moderate oppgangen var et tegn på et boligmarked som smått begynner å roe seg ned etter nesten et helt år med kontinuerlig oppgang.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, sa at den viktigste årsaken til nedkjølingen av boligprisene er at det er bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel.

– Nå ser vi endelig tegn til at boligprisveksten roer seg. En oppgang på 0,1 prosent fra mars til april, justert for sesongvariasjoner, er betraktelig lavere enn veksttakten vi har sett i månedene forut, sa hun i begynnelsen av mai.

Prognosesenteret ser for seg vi får utflating i boligprisene frem til etter sommeren og deretter fallende boligpriser.

– Det er ingen dramatikk knyttet til den ventede nedgangen, det er naturlig med en nedkjøling etter euforien vi har opplevd det siste året, sa sjeføkonom i Prognosesenteret Nejra Macic.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.