Prisene på brukte Obos-boliger falt med 2,3 prosent i Oslo fra mai til juni. De siste tolv månedene er prisene opp 11,5 prosent.

– Tallene for juni vitner om lavere temperatur i boligmarkedet i hovedstaden. Økt tilbud og utsikter til renteoppgang i høst, kan trolig forklare en del av prisnedgangen, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding.

Prisnedgangen i juni er større enn vanlig for brukte OBOS-boliger, ifølge pressemeldingen. Nedgangen kommer etter prisfall både i mars og april. I mai flatet det ut og prisene endte 0,2 prosent opp.

– Vi må tilbake til 2017 for å finne svakere prisutvikling i Oslo. Det er ikke uventet at prisene roer seg etter den kraftige prisveksten i fjor og i starten av dette året, men dette var noe sterkere nedgang enn ventet. Samtidig må prisnedgangen ses i lys av at det er omsatt en høyere andel større boliger i juni enn i mai i år, og siden de har lavere kvadratmeterpris enn de mindre boligene, trekker dette prisveksten ned, sier Monsvold.

På landsbasis falt OBOS-prisene 1,4 prosent i juni, mens de er opp 11,3 prosent de tolv siste månedene.

Rekordmange omsetninger

Obos skriver at etterspørselen etter boliger var svært høy i juni. OBOS har aldri før registrert like mange omsetninger denne måneden. Sammenlignet med juni i fjor, da det også ble omsatt svært mange boliger i hovedstaden, var økningen 11 prosent. Da er omsetningen av alle brukte boliger i OBOS-tilknyttede borettslag med.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Kvadratmeterprisen var i juni 73 729 kroner i Oslo-området og på landsbasis 64 169 kroner.

Andelen som brukte forkjøpsretten i Oslo i juni i år var på 31,6 prosent. Det er litt høyere enn i juni i fjor og i mai i år, men betydelig lavere enn for noen måneder siden.

– Fra selgers til kjøpers marked

– Det ble i mai lagt ut flere boliger enn vanlig for salg i Oslo, og tilbudet ser ut til å ha økt ytterligere i juni. Det har fram mot sommeren gått fra å være selgers til kjøpers marked. Det kan virke som at varslene om økt rente har fått flere til å legge ut boligen sin for salg før sommerferien, da de venter at en renteoppgang vil dempe prisene utover høsten. Dette kan også ha bidratt til at de har villet akseptere en mer moderat pris, sier Monsvold.

Hun mener samtidig at den høye etterspørselen tyder på at boligmarkedet er sunt og velfungerende.

– Bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel og økt rente vil kunne dempe prisene framover. Alt tyder på at Norges Bank vil sette opp renten i september, og det er stor sannsynlighet for at det kommer et nytt rentehopp i desember. Vi tror boligprisene kan falle noe videre utover høsten. Det er også i tråd med normalt sesongmønster.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.