I en fersk oppdatering fra Obos opplyses det om boligprisutviklingen i Oslo og resten av landets regioner for oktober. Obos-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo falt 0,5 prosent fra september til oktober. På landsbasis var nedgangen 1,1 prosent.

– Antallet omsetninger i Oslo i oktober var ti prosent lavere enn på samme tid i fjor, og 18 prosent lavere enn snittet de fem siste årene. Det har ikke vært færre omsetninger i oktober siden 2016. Det er et tegn på at markedet er i ferd med å roe seg. Omsetningstiden har også økt noe, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

Var spent på tallene

Da den månedlige rapporten ble lagt frem i begynnelsen av oktober, het det at prisene for brukte Obos-boliger i Oslo falt 3,1 prosent fra august til september. På landsbasis var nedgangen 2,8 prosent. Og det prosentvise fallet i september etterfulgte en heller slapp augustmåned, da veksten fra juli til august var på 1,3 prosent.

Sjeføkonom Monsvold er dog ikke slått i bakken av skuffelse over oktobertallene – blant annet fordi prisene i Oslo har steget med 7,9 prosent siden nyttår, og 5,2 prosent siden oktober i fjor:

– Etter et markant fall i september, var vi spente på oktobertallene. Men dette var en mer moderat nedgang enn ventet. Boligprisene faller vanligvis på denne tiden av året. Obos-prisene i Oslo har i snitt falt med én prosent i oktober det siste tiåret.

Kvadratmeterprisen for brukte Obos-boliger var 78.192 kroner i Oslo-området i oktober, og 67.194 kroner på landsbasis.

Pilene peker ned

Finansdepartementet har bedt Finanstilsynet vurdere bankenes utlånspraksis, samt utviklingen i boligprisene og husholdningenes gjeld – og hvordan utlånsforskriften har påvirket dette. Finanstilsynet sendte et høringsnotat til Finansdepartementet for en måned siden, der tilsynet foreslo å blant annet redusere maksimalgrensen for låntagerens samlede gjeld fra fem til 4,5 ganger brutto årsinntekt ved nye lån.

Norges Bank meldte tirsdag morgen at det vil opprettholde risikovektene for de største bankene, som benytter interne risikomodeller – som fra våren av vil tilsi at bankene må holde mer egenkapital i soliditet for hvert nye lån som skal gis. Det, kombinert med at bankens innlånskostnader stiger, vil tilsi at det blir enda vanskeligere for låntagerne å tilegne seg nye lån når kravene, samt rentene stiger.

– Vi tror prisene kan falle resten av året, og kanskje noe mer enn vanlig sesongmønster, sier Obos-økonomen og fortsetter:

– Vi tror også på prisnedgang neste år som følge av renteoppgang, høy inflasjon og flere usolgte boliger. Et fortsatt godt arbeidsmarked, bra lønnsvekst og befolkningsøkning bidrar imidlertid til at prisfallet trolig blir moderat. Samtidig er det viktig å huske at selv om prisene skulle gå ned mellom fem og ti prosent, betyr det bare at prisene er tilbake der de var ved inngangen til dette året, sier Mosvold i pressemeldingen.

Bransjeforeningen Eiendom Norge kommer med sin månedlige oppdatering på torsdag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.