Prisene på omsatte Obos-boliger i Oslo falt to prosent i september, viser statistikk fra boliggiganten. Fallet kommer etter at Obos-prisene steg 1,5 prosent i august.

Hittil i år har imidlertid prisene på Obos-boliger i Oslo steget med 9,5 prosent.

I september var gjennomsnittlig pris for Obos-tilknyttede boliger i Oslo-området 61.415 kroner. Dette er 1,1 prosent høyere enn i september 2017.

– Det er normalt med en nedgang i prisene fra august til september. Slik har det vært de siste syv årene, med unntak for 2016. Vi tror ikke at renteøkningen har hatt noen effekt av betydning på prisutviklingen. Både antall bruktomsetninger og salget av nye boliger viser et optimistisk boligmarked. Obos inkludert Block Watne solgte 293 nye boliger i september i år, mot 114 i september i fjor, sier konsernsjef Daniel Siraj Kjørberg i en melding.

For snart to uker siden økte Sentralbanken styringsrenten for første gang på syv år, fra 0,5 prosent til 0,75 prosent, og justerte rentebanen. Ikke lenge etterpå kom de første bankene på banen og opplyste at de ville heve boliglånsrentene. DNB var første bank ut.

DNB setter opp boliglånsrenten

Rentehevingen bidrar til at boligprisene vil falle resten av året, ifølge Prognosesenterets sjeføkonom Nejra Macic.

Økningen i antall ferdigstilte boliger er en annen grunn til at Macic mener at markedet må forberede seg på en prisnedgang.

Selvaag selger godt

Mandag morgen meldte Selvaag Bolig at selskapet har solgt boliger for 861 millioner kroner i tredje kvartal.

Det ble solgt 201 boliger i tredje kvartal. Hittil i år har selskapet solgt 619 boliger for til sammen 2,51 milliarder kroner.

– Markedet har vært normalt gjennom hele kvartalet og vi har solgt godt i alle våre prosjekter, spesielt i Stor-Oslo. Markedet i Stavanger-området viser også tegn til bedring. Vi tror denne utviklingen vil fortsette. Det er høy kjøpekraft i husholdningene og boligbehovet er fortsatt stort. Vi har attraktive boligprosjekter med god beliggenhet i alle markedene vi satser, sier administrerende direktør Olav Selvaag i en melding.

Også Eiendom Norge venter prisfall

For landet sett under ett var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte Obos-tilknyttede boliger 54.059 kroner i september. Dette er 1,4 prosent lavere enn i august, og 1 prosent høyere enn i september 2017. For hele landet har prisene for Obos-tilknyttede boliger steget med 9,3 prosent hittil i år.

I september ble det foretatt 754 eierskifter i OBOS-tilknyttede boliger mot 793 i august og 761 i september 2017.

Onsdag denne uken legger Eiendom Norge frem den landsomfattende bruktboligstatistikken for september. Også her er det ventet et prisfall, etter overraskende svake august-tall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Risikerer livet for noen gram gull
Arbeiderne i gullgruven i det sørøstlige Venezuela jobber døgnskift i livsfarlige gruveganger, på jakt etter betaling for litt mat. Venezuelas økonomi har kollapset, gull er den sikre valutaen.
02:16
Publisert: