– Prisene økte kraftig igjen i mai, etter å ha stått omtrent stille et par måneder. Prisoppgangen var høyere enn ventet. I gjennomsnitt har prisene i mai økt med rundt en prosent det siste tiåret, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding onsdag.

  • Gjennomsnittlig kvadratmeterpris passerte for første gang 80.000 kroner for Obos-leiligheter i Oslo i mai.
  • I Oslo har Obos-prisene så langt i år steget med 10,6 prosent. De tolv siste månedene er oppgangen 6,3 prosent.
  • På landsbasis økte prisene 2,6 prosent i mai, mens de er 6,4 prosent opp de tolv siste månedene. Hittil i år er prisene opp 11,4 prosent.
  • Kvadratmeterprisen for brukte Obos-boliger i mai var på 80.179 kroner i Oslo-området, og på landsbasis 69.243 kroner.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Ifølge Monsvold var det normal aktivitet i bruktmarkedet for Obos-boliger i Oslo i mai. Antall omsetninger var omtrent lik som i mai i perioden 2016-2021, men samtidig godt under rekordomsetningen i mai 2019.

– Moderat omsetning og sterk prisoppgang kan ha sammenheng med at det også i mai var færre boliger til salgs enn normalt. Det har vært få usolgte boliger i Oslo siden starten av året. I tillegg har flaskehalser i utarbeidelsen av tilstandsrapporter gjort at det tar lengre tid å få boliger ut i markedet, sier Monsvold.

Få nye boliger

Det er ferdigstilt få nye boliger i Oslo hittil i år, noe som bidrar til å trekke prisene opp. Det har ikke kommet et så lite antall nye boliger ut i markedet siden 2012.

– Tallene over igangsetting av nye boligprosjekter tyder på at det vil komme få leiligheter ut i markedet, både den nærmeste tiden og de neste årene. Vi må helt tilbake til 2014 for å finne et lavere antall igangsettingstillatelser i Oslo for perioden januar til april.

Kraftige økninger av byggekostnadene og forsinkelser i den offentlige behandlingen av plan- og byggesaker vil trolig føre til at det blir bygget færre boliger fremover.

– En eventuell stopp i byggingen av Fornebubanen vil kunne påvirke prisene i både Oslo og Bærum, dette fordi boligvolumet fra dette området er en vesentlig del av boligreserven i de to kommunene, påpeker Monsvold.

Selgers marked

Monsvold tror redusert kjøpekraft blant mange husholdninger – som følge av renteoppgangen og høye levekostnader – vil bremse prisveksten for boliger fremover.

– Det sterke arbeidsmarkedet og stor grad av jobbtrygghet trekker i motsatt retning. Lavt nyboligtilbud, særlig i hovedstaden, vil også bidra til at prisfallet blir moderat. Vi ser for oss at prisene skal flate ut gjennom sommeren, øke noe i august og avta utover høsten – i tråd med vanlig sesongmønster.

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i Obos Eiendomsmeglere, er ikke overrasket over prisutviklingen den siste måneden.

– Det er selgers marked om dagen. I mai har omsetningen gått raskt, og andelen som benytter forkjøpsretten er høy. Det er mange som ønsker å flytte på seg, og renteoppgangen er nå priset inn i folks forventninger. Vi har solgt mer i mai enn samme måned i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.