Dagens Næringsliv omtalte tirsdag at interessen for småleiligheter i Oslo gir ekstreme prisutslag. Den aktuelle Obos-leiligheten på Bjølsen i Oslo øst ble solgt for 156.000 kroner kvadratmeteren. 

– Det er et voldsomt sug etter småleiligheter, sier Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj til Dagens Næringsliv. 

Det merker de godt hos Obos. 

– Grunnen til at Obos-prisveksten drar litt ifra, er at mange av våre boliger er typisk etterkrigstidsbebyggelse med leiligheter på ett, to eller tre rom, sier Obos-sjef Daniel Siraj til Dagens Næringsliv. 

Obos meldte tirsdag formiddag at prisene på brukte Obos- boliger steg med 2,3 prosent i januar. Dermed er en Obos-bolig 27,1 prosent dyrere enn den var i januar 2016. 

– Investormarkedet

Siraj forteller at Obos opplever enorm etterspørsel etter små leiligheter, og viser til et nyboligprosjekt i Nydalen i Oslo, Lillo gård. 

– I januar la vi ut 21 toroms der, alle ble revet bort samme kveld. Og snittalderen på kjøperne var 53 år, forteller Siraj, og fortsetter:  

– Det er investormarkedet, som enten kjøper til utleie, eller til barn og barnebarn, sier Obos-sjefen. 

I Oslo er det innført nye regler for boliglån, regler som skal bidra til å dempe boligprisveksten gjennom å blant annet stille strengere krav ved lån til kjøp av sekundærbolig. 

Må bygge mer

Siraj mener at boligmangel også er en viktig faktor, og at Oslo-politikerne må prioritere økt boligbygging. 

– Det er lenge siden de ble informert om mangelen på små leiligheter. Nå venter vi at byrådet følger opp innstillingen fra boligvekstutvalget med konkrete tiltak som setter fart i boligbyggingen, sier Obos-sjefen.

Han mener dette kan bidra til å dempe den enorme prisveksten. 

– Dersom det vedtas at det skal bygges flere små leiligheter kan, det bidra psykologisk til å dempe presset i boligmarkedet. Vet man at det kommer noe, blir det ikke så hast om å skaffe seg noe nå, sier Siraj. 

Venter fortsatt prisvekst

Etter en gjennomsnittlig prisoppgang for alle Oslo-boliger det siste året på 23 prosent i Oslo, fortsetter markedet videre oppover i januar. Det bekrefter sjefene for fem eiendomsmeglerkjeder til Dagens Næringsliv.

Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom anslår at utbudet i Oslo nå er 25 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Fredag legger Norges Eiendomsmeglerforbund frem fersk statistikk om prisveksten i boligmarkedet. Følg med på DN.no!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To ting vil gjøre denne suven populær i Norge
Andre generasjon Mini Countryman har vokst, samtidig som den har en løsning som kan gjøre den til en bestselger på det norske markedet. Se video fra vår prøvekjøring av nykommeren.
02:06
Publisert: