Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo falt 0,1 prosent fra august til september, opplyses det i en pressemelding fredag.

– Dermed fortsetter den flate pristrenden i Oslo, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

På landsbasis falt Obos-prisene med 1,1 prosent i september.

De tolv siste månedene har Oslo-prisene steget 7,8 prosent. Så langt i år er oppgangen 6,7 prosent, heter det i pressemeldingen.

Fortsatt høy aktivitet

Det ble omsatt 12 prosent flere Obos-boliger i september i år enn snittet for september de siste fem årene, ifølge boligprodusenten.

– Etterspørselen etter Obos-boliger holdt seg høy også i september. Antall omsatte boliger var markant høyere enn i årene før pandemien, men litt lavere enn rekordnivået fra september i fjor.

Sissel Monsvold, sjeføkonom i Obos
Sissel Monsvold, sjeføkonom i Obos (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)

Obos-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo. Kvadratmeterprisen var i september 74.140 kroner i Oslo-området og på landsbasis 64.459 kroner.

Tirsdag kommer Eiendom Norges landsdekkende prisstatistikk.

Rentedemping

Rentehevingen fra Norges Bank forrige uke vil kunne medføre et mer dempet boligmarked fremover, mener Obos. Renten skal mest sannsynlig opp i desember også.

– Vi tror derfor at prisene kan falle noe utover høsten. Det er også normalt sesongmønster. Neste år venter vi moderat prisvekst, sier Monsvold.

Men økonomen peker på lønnsvekst og lavere arbeidsledighet som kan være med på å motvirke et stort prisfall i boligmarkedet.

– Mange har spart mye under pandemien og kan tåle noe renteoppgang og økte strømpriser. God aktivitet og høy etterspørsel etter boliger tyder også på at det går mot en myk landing. Tilbudet av bruktboliger på landsbasis er fortsatt lavt. Alt i alt synes boligmarkedet å være i god balanse, sier hun.

Mener boligprisfesten er over

Flere andre kjeder Dagens Næringsliv har vært i kontakt med rapporterer også om prisnedgang i september.

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren oppgir at kjeden hadde ti prosent færre salg i årets september målt mot fjorårets, men en oppgang på ni prosent sammenlignet med samme måned i 2019.

– Det er mange oppdrag på vei inn, så jeg tror vi får et bra bruktvolum i Oslo. På nybygg er det jo fortsatt veldig liter å velge i, sier Meier.

Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren.
Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Meier sier det er viktig å treffe med prissettingen fordi markedet er blitt mer differensiert enn det var på det heteste.

– Mange som har ønsket å bytte bolig gjorde det i fjor grunnet lav rente, men jeg tror trenden med at nordmenn bytter bolig oftere fortsetter, sier Meier.

Ut fra Privatmeglerens omsetninger, mener Meier det ser ut til å ha vært en prisnedgang på nær en prosent både i Oslo og på landsplan i september.

– Jeg venter at prisene vil falle videre utover til vi når januar. Da tror jeg vi er tilbake til normalen, sier Meier.

Meier opplyser også at Privatmegleren og bransjen for øvrig vil fortsette med påmelding til visning etter korona.

Administrerende direktør Kent Victor Syverstad i Eiendomsmegler 1 Oslo Akershus mener boligprisfesten i Oslo definitivt er over for denne gang.

– Med unntak av august som hadde en svak oppgang, har boligprisene falt hver måned siden februar, og vi tror nedgangen vil ligge på rundt en prosent i september, sier Syverstad.

Administrerende direktør i Eiendomsmegler 1, Kent Victor Syverstad, merker at usikkerhet om renten sprer seg blant boligkjøperne.
Administrerende direktør i Eiendomsmegler 1, Kent Victor Syverstad, merker at usikkerhet om renten sprer seg blant boligkjøperne. (Foto: Odin Jaeger)

Han opplyser at kjedens megler sier det nå er færre på visninger.

– Kundene snakker mye om usikkerheten knyttet til hvilket nivå rentene vil havne på lenger ned i veien. Mange velger å sitte på «gjerdet» for å se hva som skjer. Vi kan fort få en situasjon hvor mange vil vurdere å selge før de kjøper, og dette kan få stor påvirkning på volumer og priser i markedet utover vinteren, sier Syverstad.

Han tror ikke på noen bratt nedtur for prisene, men en svak nedadgående trend gjennom vinteren.

Frykter effekten av lavt utbud i Oslo

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom oppgir at fjorårets september er eneste septembermåned kjeden har hatt flere omsetninger enn i år.

– Det ser også ut til at antall usolgte boliger har gått ned. Årsaken er at det over tid er blitt lagt ut få boliger for salg, og det er blitt solgt relativt mye, sier Buraas.

Han viser til at når det er lite til salgs og mange kjøpere i markedet, påvirkers normalt prisene oppover. Han mener derfor det ikke er noe som tilsier et prisfall i boligmarkedet nå.

I motsetning til de andre kjedene, ser Buraas en liten septemberoppgang i sine tall.

– I vår portefølje har vi en prisoppgang på oppunder en prosent på landsbasis og i underkant av en halv prosent i Oslo, sier Buraas.

Buraas er mer bekymret over det han mener er et lavt utbud av boliger i Oslo, og peker på at lavt utbud kan føre til at prisene skyter av gårde igjen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.