I juli gikk Obos-prisene opp 2,4 prosent i Oslo. På landsbasis var oppgangen 2,8 prosent.

Samtidig har salget av nye boliger tatt av etter flere rolige måneder:

– Vi har passert 213 salg av nye boliger i juli i Norge, noe som er ny salgsrekord i Obos i juli måned. Dette er helt uvanlig, og vi må tilbake til juli 2016 for å se noe i nærheten. Da solgte konsernet 160 nye boliger, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos i en pressemelding.

Uvanlig sterk vekst

Etter at boligprisene falt i mars, har også markedet for brukte Obos-boliger tatt seg kraftig opp de fire siste månedene.

– Prisoppgangen i Oslo i juli er markant høyere enn normalt, men samtidig omsettes det færre boliger i juli enn i andre måneder, slik at statistikken må tolkes med varsomhet, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

Juli er vanligvis en måned med lav aktivitet i boligmarkedet. I snitt har juli-prisene i Oslo falt med 0,1 prosent i perioden 2004 til 2019.

Onsdag legger Eiendom Norge frem den landsomfattende bruktboligstatistikken for juli.

Kraftig økning i omsetningen

I juli i år har aktiviteten vært rundt 30 prosent høyere enn i juli i fjor. Sammenlignet med gjennomsnittlig antall omsetninger i juli de siste fire årene har det blitt solgt 45 prosent flere boliger i juli i år. Det ble omsatt 308 brukte boliger i Oslo mot 235 i juli i fjor.

Kvadratmeterprisen for Obos-boliger i hovedstadsområdet er nå 67.718 kroner. Her koster nå en bruktbolig 6,5 prosent mer enn i juli i fjor. Kvadratmeterprisen på landsbasis er 59.277 kroner. Det er 6,3 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Monsvold i Obos forklarer den økte aktiviteten på følgende måte:

– Rentekutt, økt fleksibilitetskvote i boliglånsforskriften og mer optimisme hos husholdningene har bidratt til at boligmarkedet har utviklet seg sterkere enn vi først fryktet da koronautbruddet satte inn og Norge stengte ned. I tillegg har et lavt tilbud bidratt til å presse prisene opp, sier sjeføkonomen.

Positiv til høsten

– Hva tror dere om utviklingen i boligmarkedet til høsten?

– Det borger godt. Den positiviteten som har vært i juli tar vi med oss inn i høsten. Vi kommer til å lansere nye prosjekter i august og september, spesielt i Oslo-området, sier Obos-sjef Siraj.

Konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj.
Konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Han maner likevel norske boligkjøpere til å ta prisøkningene med fatning.

– Man må ikke å tenke at nå går toget. Jeg vil oppfordre kundene til å tenke langsiktig. Vi tror ikke at alle trær vokser inn i himmelen. Man må tenke rasjonelt, og ikke strekke strikken lenger enn det man kan ut ifra egen privatøkonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.