–Med disse bygge­kravene kan vi bygge leiligheter som er fire-fem kvadratmeter mindre. Færre kvadratmeter betyr at de kan selges for 300.000-400.000 kroner mindre enn en tilsvarende leilighet bygget etter de gamle kravene, sier konsernsjef Martin Mæland i Obos.

– Vi trenger å bygge flere og rimeligere boliger, slik at det blir enklere for unge å komme inn på boligmarkedet, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som onsdag kom med nye tekniske forskrifter for boligbygging.

Høringsforslag

I sommer sendte Sanner ut høringsforslaget til forenklinger i byggteknisk forskrift med to hovedalternativer til endring av tilgjengelighetskrav i bolig: 

  • Krav til snusirkel for rullestolbrukere reduseres fra 1,5 til 1,4 meter, og skal gjelde i kun ett rom av hver funksjon.
  • Inntil halvparten av leilighetene på 50 kvadratmeter eller mindre i en bygning unntas fra tilgjengelighetskravene.

Sanner har nå bestemt at det ikke blir noen generell reduksjon i kravet til snusirkel for rullestol, selv om flere aktører i byggebransjen har tatt til orde for at snusirkelen må krympes til 1,3 meter for at det skal bygges mindre og rimeligere.

– Men for små leiligheter innføres et unntak for tilgjengelighetskrav for halvparten av leilighetene på ett eller to rom, på 50 kvadratmeter eller mindre. Dette kan også innebære at man kan bygge mindre. Og dermed få en funksjonell, liten leilighet til en lavere pris, sier Jan Tore Sanner.

I Oslo er det ikke tillatt å bygge leiligheter under 35 kvadratmeter.

Lover lavere markedspris

Sanner peker på at flere hensyn er veid opp mot hverandre.

– Flere eldre vil bo hjemme lenger, og da trenger vi flere tilgjengelige leiligheter, men i de minste leilighetene er det ikke så mange av de eldre som bor. De minste er mye etterspurt av unge mennesker, påpeker Sanner.

– Selv om det nå kan bygges mindre, dekker disse leiligheten det samme funksjonelle behovet for en ung person i etableringsfasen. En modell med 1,4 meter i snusirkel ville ikke hjulpet oss noe på vei mot en mindre og mer arealeffektiv leilighet. Da synes vi modellen med fullt fritak for 50 prosent av de små leilighetene langt er å fortrekke, sier visekonsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos.

– Du får nå samme bokvalitet, leiligheten blir bare litt skrumpet inn enkelte steder, sier Mæland.

Han insisterer på at resultatet blir lavere markedspris.

– Markedsprisen blir lavere, for du klarer ikke å ta høyere kvadratmeterpris. Du kan ikke øke prisen på leiligheter bygget etter nye krav med 300.000 kroner, når arealet blir mindre, sier Mæland.

– Så da kommer den gevinsten de unge kjøperne til gode, ikke sant? sier Sanner.

– Det er jo dét som er poenget, sier Kjørberg Siraj.

Vil bygge flere leiligheter

I tillegg peker både Sanner og Mæland på at forskriftsendringen vil føre til at det blir bygget flere leiligheter.

– Selve bygget blir like stort, men det betyr også at det kan romme flere leiligheter, sier Mæland.

Obos har beregnet at man i et bygg som i utgangspunktet hadde 100 leiligheter, kan bygge inntil fem leiligheter ekstra grunnet unntaket for tilgjengelighetskrav.

– Fem prosent flere leiligheter i et prosjekt blir en del boliger over tid, sier Siraj.

De nye forskriftene gjelder fra nyttår.

– Når tidligst kommer det leiligheter bygget etter nye forskrifter ut i markedet?

– I 2016, for vår del ihvertfall. Kanskje noe tidligere, vi har noen prosjekter hvor vi ikke er helt ferdige med å kna løsningene, sier Siraj.

– Hvis Obos skulle diktert fritt de nye kravene ville de sett slik ut?

– Nei, jeg tror nok at vi da hadde bygget enda færre små leiligheter med universell utforming, sier Mæland.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.