Bolig- og borettslagsbygger Obos tar et saftig jafs av den svenske børsnoterte boligforvalteren SBC Sveriges BostadsrättsCentrum og utløser budplikt på hele selskapet. Budet priser SBC til i overkant av én milliard svenske kroner.

Obos har i første omgang sikret seg 36,6 prosent av selskapet for rundt 385 millioner svenske kroner. Selger er SBCs største eier, Riksförbundet Bostadsrätterna Sverige Ekonomisk forening og dets datterselskap Institutet för bostadsrätt IFB, som har godtatt en pris på 25 kroner per aksje.

Konsernsjef Daniel K. Siraj i Obos begrunner investeringen med at forvaltning av boliger er en kjernevirksomhet for Obos, og påpeker at SBC er en stabil og velrenommert forvalter av borettslag i Sverige.

– Sammen med SBC kan vi styrke tilbudet vårt i markedet både i Sverige og Norge, sier Siraj i en melding onsdag.

Budplikt

Gjennom kjøpet passerer Obos grensen for tilbudsplikt på 30 prosent av stemmene i SBC. Dette innebærer tilbudsplikt for Obos på de resterende aksjene i SBC innen fire uker fra oppkjøpet.

Obos vil således og senest cirka 15. februar 2019 offentliggjøre et tilbud på de resterende aksjene i SBC til en pris på 25 kroner kontant per aksje, ifølge meldingen.

SBC er notert på den svenske sidebørsen NGM Equity, som svarer med å sende aksjekursen til SBC opp nær 24 prosent til 26 svenske kroner. Det antyder at enkelte markedsaktører venter budet å bli høyere.

SBC-aksjen sluttet imidlertid til 21 kroner tirsdag, og aksjen har vært handlet rundt dette nivået det seneste halvåret. Sist SBC-aksjen sluttet til 25 kroner var i august 2018.

Svensk satsing

Oppkjøpet representerer nok en dreining mot det svenske boligmarkedet for Obos, som fra før er største eier i det svenske entreprenørselskapet JM, med rundt 15 prosent eierandel.

Obos har gjennom noen år hatt stor boligbyggingsvirksomhet i Sverige gjennom selskapet Obos Sverige AB og Obos Kärnhem AB.

Ved årsskiftet 2018/2019 hadde Obos-konsernet 1700 boliger under bygging i Sverige. Boligprosjekter i Sverige utvikles og selges gjennom varemerkene Myresjöhus, SmålandsVillan, Obos og Obos Kärnhem.

SBC har over 3500 borettslag som kunder og 325 ansatte fordelt på seks kontorer i Sverige, ifølge selskapets nettsider.

SBC hadde per tredje kvartal 2018 driftsinntekter på 318 millioner svenske kroner og et driftsresultat på 45 millioner svenske kroner. Omsetningen i 2017 var på 431 millioner svenske kroner og driftsresultatet endte på 40 millioner svenske kroner.

- Fortsatt vekst i kombinasjon med økt lønnsomhet og sterk kontantstrøm skaper gode forutsetninger for å fortsette arbeidet med å utvikle tjenester til våre kunder, sier SBC-sjef Ola Gunnarsson i tredjekvartalsrapporten.

Her tester Ringnes ut sitt nye P-hus med sin egen bil. Og innrømmer: Det er ikke helt uten risiko
02:05
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.