Topper i Obos og Veidekke går langs Ulvenveien ved Økern i Oslo. Om to år skal 342 leiligheter være ferdigstilt i området.

– Her får også enslige sykepleiere råd til å kjøpe leiligheter. I siste trinn vil toroms leiligheter på mellom 40 og 45 kvadratmeter gå for mellom 2,4 og 2,5 millioner kroner. Nesten alle 100 toroms leiligheter er solgt, sier Obos-sjef Daniel K. Siraj.

Slik kuttes utgifter

På Ulven har Obos fått ned boligkostnadene ved hjelp av en innovasjonskonkurranse. Entreprenøren, arkitekten, rådgivende ingeniører med flere gikk sammen i ett selskap med delt ansvar. Målet var å få ned kostnaden med mellom 15-20 prosent.

– Det har de klart, sier Siraj.

Disse grepene gjorde det mulig:

  • Alle etasjene i byggene er like.
  • Det er to like typer bad, ett stort og ett lite.
  • Det er én grunntype av kjøkken.
  • Det går en sjakt gjennom hele bygget.
  • Det er fem forskjellige varianter av leiligheter som går gjennom hele prosjektet.
  • Det er tenkt på kostnadene før bygget ble tegnet.
  • Man har fått ned timeverkene ved hjelp av standardisering.

– Og med felles selskap må partene selv ta ansvar for hele prosjektet i henhold til sin eierandel. Her er arkitektene og rådgiverne blitt en del av entreprenøren, sier konsernsjef Arne Giske i Veidekke.

Flere tusen leiligheter

Ulven er et av Obos' største utbyggings­prosjekter. Boligsamvirket planlegger i første omgang å bygge over 2000 leiligheter på den 280 mål store tomten i bydelen i hovedstaden i løpet av de neste 20 årene.

Det første prosjektet, «Ulvenparken», inneholder i tillegg til leilighetene en barnehage med fem avdelinger og nærings­arealer på gateplan.

Obos har investert i en 280 mål stor tomt på Ulven i Oslo, og planlegger å bygge opptil 3000 boliger og 200.000 kvadratmeter næring. Veidekke-sjef Arne Giske (til venstre) og konsernsjef i Obos Daniel K. Siraj med en modell av første utbyggingstrinn.
Obos har investert i en 280 mål stor tomt på Ulven i Oslo, og planlegger å bygge opptil 3000 boliger og 200.000 kvadratmeter næring. Veidekke-sjef Arne Giske (til venstre) og konsernsjef i Obos Daniel K. Siraj med en modell av første utbyggingstrinn. (Foto: Gunnar Lier)

Team Veidekke DA har fått i oppdrag av Obos å bygge de 342 første leilighetene på Ulven i Oslo, samt en stor barnehage og næringsarealer. Kontrakten er verd nær 620 millioner kroner eksklusiv moms.

Kutt i kostnader

I 2016 utlyste Obos en innovasjonskonkurranse hvor aktører ble bedt om å danne team for å konkurrere om å bygge et større boligfelt på Ulven.

– Vi kjøpte tomten for over tre milliarder kroner. Vår ambisjon fra dag én av var å bygge leiligheter på Ulven som folk flest har råd til. Da måtte vi angripe byggingen på en annen måte enn det vi har gjort hittil. Målet var å få byggekostnadene ned til 25.000 kroner per kvadratmeter utenom garasjen. Det tilsvarer en reduksjon på 20 prosent av byggekostnadene, sier Siraj om utlysningen.

Fire selskaper meldte seg på. Vinneren ble Team Veidekke DA.

Vinnerteamet består av selskapene Veidekke Entreprenør, Bravida/ORAS, LPO Arkitekter, Erichsen & Horgen, Dr techn. Olav Olsen, Landskaperiet og Stema Rådgivning.

– Den fremste gevinsten vi fikk var utfordringen. Vi svelget tungt den første dagen, så rettvendte vi laget på hvordan vi skulle få det til. Når alle i et team har en andel, bidrar det til en sterk motivasjon, sier Giske.

Direktør for Veidekke Bygg Oslo, Anders W. Haugen, understreker at måten de har organisert seg på i dette prosjektet gjør at partene i fellesskap jobber veldig tett sammen for å finne gode, kostnadseffektive og rasjonelle løsningene.

– Vi har allerede jobbet samlokalisert i over et halvt år, og skal fortsette med det når vi fysisk kommer i gang på Ulven, sier Haugen.

Håp for sykepleiere

Obos-sjefen understreker at på Ulven skal folk med vanlige inntekter få råd til å kjøpe leiligheter.

– På Fornebu har vi bygget dyre leiligheter. På Ulven ville vi tilby leiligheter for folk med vanlige inntekter. Vi sjekket med SSBs lønnsstatistikker og sjekket hva enslige sykepleiere hadde råd til, og som to bussjåfører kunne kjøpe sammen, men vi klarte ikke å nå en pris som enslige renholdsarbeidere kunne klare, sier Siraj.

– Har dere solgt noen leiligheter til sykepleiere da?

–Vi har nok fått noen av dem som kjøpere, sier Siraj.

Han opplyser at selve byggekostnadene for leiligheter og garasjer endte på rundt 30.000 kroner per kvadratmeter.

– Under prosessen valgte vi andre tekniske løsninger som vannbåren varme og enkelte endringer på balkongene.

– Så det er Obos som har gjort prosjektet litt dyrere?

– Ja, fordi vi mente enkelte leiligheter måtte ha balkong.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva skjer med bonuspoengene dine? – Det blir vel strengere, stort sett det meste
Nå må jobben din rapportere inn bonuspoengene dine til skattemyndighetene.
01:39
Publisert: