Denne uken har Økokrim ransaket flere adresser i Tønsberg og området rundt Tønsberg, i den såkalte Tjøme-saken. Det melder Økokrim fredag ettermiddag. Det var Tønsbergs Blad som først omtalte saken.
– Økokrim kan bekrefte at vi har gjennomført ransaking på adresser i Tønsberg-området onsdag denne uken, deriblant tredjemannsransaking, sier kommunikasjonsrådgiver Mads Kvernen Kleppe i Økokrim.
At Økokrim nå har gått til det skritt å gjennomføre ransakelser i etterforskningen, betyr at det er tatt ut en eller flere siktelser i saken. Tredjemannsransakingene innebærer at det også er gjort ransakelser hos personer som ikke har status som mistenkt eller siktet i etterforskningen.
– I tillegg har vi den senere tiden og i forbindelse med aksjonen foretatt avhør. Økokrim etterforsker mistanke om økonomisk kriminalitet, men av hensyn til etterforskningen og de involverte kan vi ikke kommentere saken ytterligere nå, sier Kleppe i Økokrim.
DN omtalte i 2017 hvordan en rekke hytteeiere på Tjøme og Hvasser i Vestfold har revet, bygget om og modernisert sine fritidsboliger i strandsonen.
I flere saker er hyttebygg først blitt godkjent gjennom politisk behandling i Tjøme kommune med uttalelser fra fylkesmannen i Vestfold. Deretter er det søkt om endringer og utvidelser, som er blitt godkjent av saksbehandlere uten at politikere eller fylkesmann er blitt involvert.
I en rekke av de omstridte byggesakene har arkitektkontoret Breili & Partnere vært involvert, sammen med to tidligere saksbehandlere i byggesaksavdelingen i tidligere Tjøme kommune.
Breilis advokat kommenterer
Det har hittil ikke lyktes DN å oppnå kontakt med arkitekt Rune Breili, daglig leder i arkitektkontoret. Hans advokat Vibeke Hein Bæra vil ikke si noe om hvorvidt hennes klient er siktet. Men hun har følgende kommentar i en melding til DN sent fredag ettermiddag:
«Breili har nå i mer enn to år bidratt med å opplyse saken. Først til BDO's granskning av kommunens saksbehandling, deretter til politiet gjennom flere forklaringer. Det er fordi han ønsker å bidra til at saksforholdet opplyses så godt som mulig. Det er imidlertid politiet som etterforsker saken, og som må gi eventuelle kommentarer til sitt arbeid og sine etterforskningsskritt. Det bes om forståelse for at det kan og bør ikke andre gjøre».
Advokatene til de to saksbehandlerne ønsker ikke å kommentere saken. Ingen av de to jobber lenger i byggesaksavdelingen.
– Jeg kan bekrefte at jeg har et oppdrag for ham, men jeg har ingen fullmakt fra ham til å uttale noe om saken eller om hans rolle i saken, sier advokat Arne Lie, som representerer den ene av de to.
Advokat Bård Bergem Hauger som representerer den andre tidligere byggesaksbehandleren kjenner ikke til om klienten er ransaket eller siktet i saken.
– Jeg har ikke sett eller hørt noe i den forbindelse. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Hauger.
Tidligere Tjøme kommune ble 1. januar slått sammen med Nøtterøy til Færder kommune.
Rådmann Toril Eeg i Færder sier kommunen foreløpig vet lite om utviklingen i Økokrims etterforskning utover ransakelsene som Økokrim bekreftet fredag.
– Vi vet at det har vært ransakelser. Det er godt det er fremdrift i saken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.