Den lille halvøya Tjuvholmen i Oslos indre havnebasseng kan skilte med landets dyreste leiligheter. Den aller dyreste er det skipsreder og investor Olav Nils Sunde (66) som eier. Nå blar sønnen Alexander Sunde opp 54 millioner kroner for en leilighet i nabobygget til faren.

Alexander Sunde (35) tok over som administrerende direktør i O.N. Sunde etter faren i 2015.
Alexander Sunde (35) tok over som administrerende direktør i O.N. Sunde etter faren i 2015. (Foto: Bård Gudim)

Det gir god gevinst til ekteparet som solgte leiligheten. Dan (75) og Dora (71) Azouri sikret seg leiligheten i utbyggingsfasen og betalte 33 millioner kroner for den ved overtagelse i 2013. Den ligger på eksklusive Kavringen Brygge på Tjuvholmen. Ikke hensyntatt kostnader til innredning av leiligheten, gir det en gevinst på over 20 millioner kroner.

Ekteparet, som ikke ønsker å kommentere salget, har bygget opp selskapet Danora som utvikler og importerer hurtigmat til serveringssteder og storkiosker som Deli de Luca, Statoil, Shell, Narvesen og Mix.

Ekteparet Dan Azouri og Dora Azouri solgte leiligheten på Tjuvholmen for 20 millioner kroner mer enn de ga for den i 2013.
Ekteparet Dan Azouri og Dora Azouri solgte leiligheten på Tjuvholmen for 20 millioner kroner mer enn de ga for den i 2013. (Foto: Simen Grytøyr)

Norgesrekord

Alexander Sunde sikrer seg dermed sitt andre krypinn på Tjuvholmen. Derfra kan han nyte utsikten over Oslofjorden og anløp av familiens Kiel-ferge som legger til kai rett bortenfor.

I 2013 kjøpte han en leilighet for 30 millioner kroner på Kavringen Brygge i samme bygg som faren.

Color Line-eier Olav Nils Sunde slo alle prisrekorder da han kjøpte sin 1200 kvadratmeter store leilighet i de tre øverste etasjene i bygget for 236 millioner kroner.

Olav Nils Sunde satte prisrekord med 236 millioner kroner for sin 1200 kvadratmeter store leilighet på Tjuvholmen.
Olav Nils Sunde satte prisrekord med 236 millioner kroner for sin 1200 kvadratmeter store leilighet på Tjuvholmen. (Foto: Hampus Lundgren)

Cruisereder Torstein Hagen (76) kjøpte omtrent samtidig to leiligheter på til sammen 427 kvadratmeter i samme bygg for «bare» 66 millioner kroner.

Alexander Sunde tok over som daglig leder i familiekonsernet O.N. Sunde på tampen av 2015, mens faren gikk inn i rollen som styreleder.

O.N. Sunde med datterselskaper er et av Norges største familieeide konsern med over 4500 ansatte og omsetning på over 13 milliarder kroner. Hovedinvesteringene består av Color Line, Voice Norge med tekstilkjedene Match, Boys of Europe og Vic, Gresvig med sportskjedene G Sport og Intersport, kjemibedriftene Sunpor kunststoff Østerrike, samt en mindre finans- og eiendomsportefølje.

DN har ikke lyktes med å komme i kontakt med Alexander Sunde i forbindelse med eiendomskjøpet.

Nye penger vil til Tjuvholmen

Mens Gimle på Frogner i Oslo tradisjonelt har hatt de høyeste kvadratmeterprisene her i landet, kan Tjuvholmen skilte med landets dyreste leiligheter. Leiligheter i prisklassen 40–50 millioner kroner er ikke uvanlig.

Tjuvholmen har vist seg å ha spesiell tiltrekning på særlig gründere. De skiller seg som kjøpergruppe fra de med «gamle penger» ifølge eiendomsmegler Ragnhild Misvær Stenbeck i Privatmegleren.

Hun jobbet i flere år med salg av leiligheter for utbyggeren på Tjuvholmen og har vist til at gründernes vilje til å ta risiko og satse på nye områder kan være én årsak.

– Gründerne er kanskje litt tøffere enn andre. De tar sjansen selv om de ikke kjenner noen som bor der eller vet noe om det, har eiendomsmegleren tidligere uttalt i DN.

Andre gründere som har slått seg ned på Tjuvholmen er hyttegründer Torbjørn Kaarud som i fjor kjøpte en toppleilighet på 200 kvadratmeter med hundre kvadratmeter takterrasse i et av leilighetskompleksene.

Hyttegründer Torbjørn Kaarud.
Hyttegründer Torbjørn Kaarud. (Foto: Gunnar Blöndal)

Den ga han 45 millioner kroner for. Kaarud solgte i fjor bolig- og hytteprodusenten FH Gruppen til et oppkjøpsfond med en gevinst på 800 millioner kroner.

Avfallsmillionær Jonny Enger kjøpte leilighet på Tjuvholmen i 2017. Han ga 45 millioner kroner for den 300 kvadratmeter store penthouseleiligheten med takterrasse. Den har han nå byttet ut med en splitter ny leilighet på Bygdøy som han kjøpte for 25,5 millioner kroner i februar.

Avfallsmillionær Jonny Enger.
Avfallsmillionær Jonny Enger. (Foto: Gunnar Lier)

Telenor-sjef Sigve Brekke er blant de andre kjendisene i nabolaget. Han kjøpte en 164 kvadratmeter stor leilighet for 20 millioner kroner i 2015.

Nylig ble også den fallerte krafttraderen Einar Aas' 385 kvadratmeter store toppleilighet i området lagt ut med en salgspris på 70 millioner kroner. Den har fire terrasser på til sammen 270 kvadratmeter, inkludert en takterrasse på 140 kvadratmeter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det er ikke første gang man får en slik personkarakteristikk som dame
Anne Gjøen reagerer på omtalen av Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim.
01:53
Publisert: