Prisen på bruktboliger falt i overkant av en prosent for november, mens det i snitt tok 46 dager å omsette en bolig på landsbasis. Det er ti dager mer enn i november i fjor og seks dager mer enn i oktober. Ikke siden 2008 da det i snitt tok 50 dager å omsette en bruktbolig her i landet, har omsetningstiden vært høyere i november.

– Det er et tegn på at kjøperne er mer avventende, de har mer å velge i, flere krav og lar seg ikke rive med like lett. De vet at de kan dra på visning på samme bolig i hvert fall to ganger og de kan dra på mange andre visninger før de bestemmer seg, sier samfunnsøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Panikkstemningen borte

Hun viser til at det i fjor hersket en panikkstemning der kjøperne følte at alle leilighetene ble revet bort med en gang de ble lagt ut.

– Nå er situasjonen en helt annen, med en større tilbudsside og mer usikkerhet. Man er ikke helt sikker på om prisene har nådd bunnen eller om de skal videre ned og man blir rett og slett mer avventende, mener Macic.

Omsetningstiden i Oslo gikk opp fra 31 dager i oktober til 32 dager i november, men var kun 12 dager i november i fjor.

– Omsetningstiden i fjor var ekstremt lav og utbudet var som kjent mye lavere enn nå. Omsetningstiden nå er mer normal i forhold til gjennomsnittet historisk, sier Macic.

Macic tror også en del avventer boligkjøp for å se hva som vil skje med boliglånsforskriften når den løper ut i juni neste år før de kjøper bolig. Boliglånsforskriften sier at boligkjøperne maks kan låne fem ganger inntekten, og må stille 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig.

Stabilt antall omsetninger

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets viser til at antallet omsetninger så langt i år er stabilt, selv om salgstiden øker.

–Det er ikke utenkelig at kjøperne blir mer forsiktige med å kjøpe når de tror at boligprisene vil falle mer. Særlig i Oslo ser vi at boligprisene har falt. Likevel ser vi at folk ikke har sluttet å kjøpe boliger, selv i et fallende marked. Det kan være et styrketegn, som viser at dette kan gå over fort, tror Andreassen.

Så langt i år er det omsatt 83.644 boliger, mot 83.449 på samme tid i fjor.

– Omsetningen har falt litt i Oslo de siste to årene. Men det er først og fremst flere boliger på markedet, som gjør at det tar lengre tid å få solgt en bolig, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

Myk landing

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken mener novembertallene bekrefter at boligmarkedet vil gå inn for en myk og ikke en hard landing.

– Vi ser at prisfallet ser ut til å bremse litt opp i Oslo. I de andre regionale markedene er det mer snakk om en mild korreksjon. Vi venter at boligmarkedet kjøler seg ned et par kvartaler til, men at prisene på landsbasis vil begynne å stige igjen sånn fra midten av neste år, sier Due-Andresen.

Hun tror heller ikke en renteoppgang fra Norges Bank vil forstyrre en slik prognose.

– Normalrenten nå er mye lavere enn før, så renten skal uansett ikke tilbake til gamle høyder. Norges Bank mener en normal styringsrente ligger mellom to og tre prosent, så den rentehevingen vi eventuelt vil få, blir veldig moderat, sier hun.

Handelsbanken tror på sin side dagens styringsrente på 0,5 prosent blir liggende ut 2019.

–Vi tror lav inflasjon vil hindre Norges Bank i å sette opp renten. Markedet forventer en raskere oppgang, men det er uansett ikke grunn til å forvente store hevinger i renten. Da mener jeg norske husholdninger uansett ikke har noe å frykte, sier sjeføkonomen.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Østerriksk julerødvin til 140 kroner
Meinklang har laget en strålende og julematvennlig rødvin i 2016
00:55 Min
Publisert: