Rett over gaten fra Oslo City kan det komme et helt nytt kvartal som kan bli den største utbyggingen i Oslo av sitt slag. 

Planene har tidligere blitt omtalt som «nye» Oslo City.

– Vi tror dette prosjektet blir en fantastisk berikelse for byen. Dette området trenger virkelig et løft, sier Ole-Christian Hallerud som er konserndirektør for eiendomsutvikling i Thon Eiendom.

Thons nye senter i Gunerius-kvartalet og Brugata skal se slik ut. 
Thons nye senter i Gunerius-kvartalet og Brugata skal se slik ut.  (Foto: White arkitekter)

I det såkalte Gunerius-kvartalet har nemlig Thon Eiendom planer om en kombinasjon av handel, servering, hotell, bolig og kanskje også en kino. I planforslaget legges det også opp til en skybar på taket av Oslo.

Bygningsmassen på rundt 100.000 kvadratmeter har en stjerneform. 

– For oss vil dette være det største enkeltprosjektet av denne karakteren. 

Urbant handelsområde

Gunerius fremstår i dag som et senter der tiden har stått stille noen tiår, men Thon ønsker å rive det meste av dagens bygninger som ikke er underlagt vernebestemmelser og lage et helt nytt handlekvartal.

– Vi har Gunerius kjøpesenter i dette området i dag, men tiden er overmoden for et moderne og urbant handelsområde, påpeker Hallerud som tror det nye kvartalet vi spille på lag med handelen som allerede er i området.

45-meterstårn

Inn mot Oslo City som rager 47 meter over bakkenivå er det planer om et høybygg med boliger eller hotell. Plan og bygningsetaten ønsker en boligandel på 20 prosent i prosjektet.

– Vi ønsker et tårn som er 45 meter på det høyeste. Vi er ikke kommet der at vi har noen endelig løsning, men vi håper å komme til enighet om en omforenet plan.

Forslaget skal ta særlige hensyn til vernebegrensningene i området, og byggehøyden trappes ned inn mot Brugata der det finnes eldre bebyggelse.

– Jeg tør ikke å tippe på når dette prosjektet blir godkjent, men jeg håper det vil falle på plass innen ett års tid.

Med minst 2,5 års byggetid, vil senteret tidligst stå ferdig i 2019.

Omstridt kvartal

Byantikvaren har tidligere uttalt at den eksisterende Gunerius-blokken har arkitektoniske kvaliteter, men en bevaring av dette bygget skal ikke være et tema lenger.

DN omtalte tidligere denne uken planene for en ny høyblokk ved siden av Oslo Plaza som ruver 117 meter over bakken og med det innehar høyderekorden i hovedstaden. Her har Wenaasgruppen planer om å utvide med et nytt tårn på 50 meter med kongresshotel av internasjonal størrelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.