Boligprisene i Oslo falt hele 3,1 prosent juni, sammenliknet med mai.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Etter prisfall de to siste månedene er dermed Oslo-prisene nå 4,4 prosent lavere enn i april.

På landsbasis falt de nominelle prisene 1,6 prosent, mens nedgangen korrigert for sesongvariasjoner var på 0,7 prosent.

Etter en periode med voldsom prisvekst har prisveksten de siste tolv månedene i hovedstaden nå bremset kraftig opp.

Halvert årsvekst 

Fra februar 2016 til februar 2017 var prisveksten i hovedstaden på hele 24 prosent.

I juni var de gjennomsnittlige boligprisene i Oslo til sammenlikning 11,5 prosent høyere enn i juni 2016. Dermed er tolvmånedersveksten mer enn halvert på fire måneder. 

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge mener det ikke er overraskende at Oslo nå får en periode med priskorreksjon. 

– Nedgangen kommer primært som konsekvens av innstramminger i kreditt tilgangen og økt tilbudsside gjennom blant annet høyere boligbygging, som videre forsterkes av usikkerheten i markedet. Dette vil nok prege markedet utover i 2017, men markedet vil normalisere seg etter hvert, sier Dreyer.

Justerer ned prognoser 

Han viser til at den nye boliglånsforskriften som trådte i kraft ved årsskiftet er årsaken til det markerte skiftet i markedet. 

– Boligmarkedet er politikk. Det tydelige skiftet i markedet kan langt på vei forklares med endringen i boliglånsforskriften, noe som har vesentlig forsterket den endringen vi forventet at boligmarkedet ville få i 2017. På den bakgrunn er det nødvendig å justere prognosene for 2017 fra 9-11 prosent til 5-6 prosent, avslutter Dreyer.

Nervøst

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener Oslo tåler en korreksjon etter at prisene har økt med mer enn 40 prosent de siste to årene.

– Men fallet er større enn de fundamentale forholdene tilsier og i stor grad forventningsstyrt, sier han.

– Oslomarkedet er mer nervøst enn på lenge, kjøperne sitter på gjerdet og det bygges opp et større utbud av boliger. Da faller prisene, og vi må nok forvente en periode med noe svakere utvikling, sier Geving.

Nef-sjefen tror ikke det er grunn til å tro at det er et krakk.

– Så lenge økonomien ikke treffes av et makrosjokk som sender renten i været og sysselsetting ned, er det ingen grunn til å frykte krakk. Vi må huske på at tolvmånedersveksten fortsatt er på 6,3 prosent på landsbasis, og hele 11,5 prosent i Oslo, understreker Geving.(Vilkår)

Slik får du gode feriebilder: Fotografens tips til fotografering med mobilen
DNs fotograf Aleksander Nordahl gir deg sine beste tips for fotografering med mobilen.
04:22
Publisert: