Flere meglerkjeder forteller om større fart i boligmarkedet i den siste tiden. Eiendomsmegler Anders Langtind i Privatmegleren Ullevål i Oslo erkjenner at markedet har kommet seg, men er fortsatt ikke helt fornøyd.

– Det er rett og slett lite til salgs. Det er mange som var tidlig ute og sa det ville bli vårrush, og da er det naturlig at mange kjøpere innretter seg etter det. Så har det uteblitt, spesielt i Oslo. Vi kan konkludere med at vårrushet er avlyst, det kommer ikke, sier han.

Langtind sier han har vært på visninger der mellom 15 og 20 har meldt seg som interessenter uten at noen har kommet med bud, selv om de liker eiendommen. De ville heller vente og se om det kom ytterligere boliger på markedet.

– Ulempen med at det ble spådd et vårrush, er at du har en del potensielle kjøpere som setter seg på gjerdet og venter fordi de tror de kan gå glipp av en bedre eiendom neste uke, sier megleren.

Flere boliger ute

Eiendom Norges ferskeste statistikk, som går til og med april i år, viser at det er blitt solgt flere bruktboliger i Oslo og landet for øvrig hittil i år, men at det så langt er blitt lagt ut færre objekter for salg.

DN har vært i kontakt med Finn Eiendom, Norges viktigste kanal for kjøp og salg av boliger, angående antallet boliger som er lagt ut.

Nasjonalt var det 11,9 prosent flere boliger til salgs i april sammenlignet med året før. I uke 19, uken før 17. mai, var stigningen på 5,2 prosent. Så langt i år har det vært et høyt antall nye annonser, men antallet bruktboliger lansert er lavere enn i 2017.

– Det som er en god indikator er antallet visninger. Det har vært uker nå i både april og mai hvor det har vært halvparten så mange annonserte visninger. I fjor var det opptil 2000 i Oslo, mens det nå var nede på 1000, sier Langtind.

Megleren tror ikke det vil bli noen særlig økning i antallet boliger på markedet frem mot sommeren.

– Jeg var senest på mandag hos en familie som skal selge, men ikke skal ut på markedet før etter sommeren, sier Langtind.

Skjønner ikke oppgangen

De store meglerkjedene fortalte nylig til DN om et helt annet klima i boligmarkedet enn for bare noen uker siden. Langtind erkjenner at situasjonen er på bedringens vei.

– Markedet har selvfølgelig bedret seg. Jeg tror folk nå er mindre bekymret for å selge egen eiendom enn i fjor. I fjor var det en stor andel som ville selge først og kjøpe etterpå, men nå er de trygge på å få solgt igjen, sier han.

Megleren innrømmer samtidig at han sliter med å forstå hvorfor prisene kommer seg:

– Det er ikke noen logisk forklaring på prisstigningen annet enn at den er styrt av fremtidstroen til Ola og Kari nordmann. Du skulle tro at det hadde utslag når sentralbanksjefen sier at renten skal opp for eksempel, men det har ikke skjedd noe, sier Langtind.

Venter utflating

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i eiendomsmeglernes bransjeforening Eiendom Norge, sier 2018 så langt har vært preget av sterkt vekst, etter overoppheting i 2016 og korreksjon og prisfall i 2017.

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.
Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge. (Foto: Gunnar Lier)

Han sier dette særlig gjelder for Oslo, med store prissvingninger.

– Vi har nå et mer balansert og godt marked, noe som er sjeldent for Oslo, og det er et sunnhetstegn. Kjøperne kan velge, og det er trygt å bevege seg inn og ut i markedet, sier Dreyer.

Han sier sommeren blir spennende, og at han venter en utflating i boligprisene fremover. Dreyer mener forventningene om økte renter er priset inn både hos selgerne og kjøperne.(Vilkår)

Slik styler du for å få mest for leiligheten din
Her er grepene interiørdesigneren gjør før visning.
01:32
Publisert: