Damplassen, som regnes som et sentrum i Ullevål Hageby, er en av hovedstadens mest attraktive adresser, og megler Anne Hillestad fra Sem & Johnsen skriver i en sms til DN at det ofte er heftige budrunder i området.

Likevel opplever hun sjeldent at prisen på et oppussingsobjekt på 102 kvadratmeter presses så mye opp som den ble gjort for en leilighet på Damplassen 4 nylig.

– Vi la oss litt under kr. 100.000,- pr kvadratmeter, som er det de fleste leilighetene i Hagebyen på den størrelsen har gått for den siste tiden. Så skjedde det som heldige selgere av og til opplever, begynner Hillestad, før hun fortsetter:

– To ressurssterke budgivere bestemte seg for at denne ville de ha, skriver hun.

Boligen hadde en prisantydning på 9,5 millioner kroner, men ble solgt for hele 12,5 millioner kroner – tre millioner over prisantydningen. Det tilsvarer en kvadratmeterpris litt i underkant av 123.000 kroner.

Ikke uvanlig

DN har de siste årene skrevet flere saker om hvordan leiligheter i populære Oslo-områder har gått flere millioner over prisantydning. 

I 2015 skrev DN om en naboleilighet av den nå solgte boligen i Damplassen, som gikk halvannen million over takst.

I høst gikk en leilighet i Ullevål Hageby for 92 prosent over takst. Boligen ble priset til 3,95 millioner kroner, men endte opp med å bli solgt for 7,55 millioner kroner etter en heftig budrunde, slik som leiligheten i Damplassen nå var gjenstand for.

I forrige uke skrev DN om et rekkehus på Bjerke i Oslo som gikk over to millioner over takst. Denne leiligheten var også et oppussingsobjekt.

Til tross for dette, skriver sjefanalytiker Eskil Angset og Torbjørn Martinsen i Sparebank 1-gruppen i en fersk rapport at det ikke eksisterer en boble i det norske boligmarkedet.

Psykologi

Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren sier til DN at dette er et klassisk eksempel på hvordan psykologien er i det pressede boligmarkedet.

Grethe W. Meier, administrerende direktør i Privatmegleren.
Grethe W. Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Vi kan ha flaks der det er flere interesserte budgivere, som er ressurssterke og har mulighet til å by. Når to eller tre da bestemmer seg for at de vil ha leiligheten, koste hva det koste vil, får man hendelser som dette. Årsaken til dette er mangelen på tilbud – det er altfor lite boliger på markedet, sier Meier, og peker på andre populære områder på Oslo vest – som Frogner og Gimle – som eksempler på områder der slike budrunder kan skje.

Mindre boliger utsatt

Hun mener imidlertid at mindre leiligheter er enda mer utsatt for budkamp.

– For eksempel la vi ut en leilighet med prisantydning 3,7 millioner kroner, og da kom det ingen budgivere. Så satte vi ned prisen til 3,3 millioner kroner, og da fikk vi mange interesserte, som hausset hverandre opp. Vi solgte boligen for 3,9 millioner kroner, sier Meier.

Meier tror ikke den nye boliglånsforskriften, som strammer inn reglene for kjøp av sekundærbolig, har noe å si for leiligheter som den som ble solgt på Damplassen.

– Den har mer å si for dem som kjøper sekundærbolig, men vi opplever at det er færre om beinet på de mindre leilighetene i Oslo nå i februar. Presset har beveget seg ut til nærkommunene, sier Meier, og viser til en ettromsleilighet på Romerike der alle 13 budgivere bodde i Oslo.

Oppmerksomheten rundt lokkeprising i boligmarkedet i fjor har ført til at bransjeorganisasjonen Eiendom Norge i sine månedlige rapporter har begynt å registrere avvik mellom prisantydning og salgspris. Deres rapport for januar viste at boliger i Oslo i gjennomsnitt gikk 9,1 prosent over prisantydning.

Men eiendomsmegler Anne Hillestad tror ikke det store prishoppet er en trend for resten av Ullevål Hageby.

– Dette var nok en engangshendelse som neppe vil være representativ for prisene i Hagebyen fremover, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.