Siste statistikk fra Eiendom Norge viser at de nominelle boligprisene i Norge steg 0,7 prosent i mars, sammenlignet med en stigning på 1,4 prosent i mars i fjor.

I Oslo blir det lagt ut flere boliger for salg, mens færre boliger blir solgt over prisantydning.

– Boligmarkedet har vært svært presset og det har vært kamp om de objektene som har vært ute. Boligselger må venne seg til tanken om at det er flere i nabolaget som også skal selge og ikke bare du. Det må nok flere visningsrunder til for at du får den prisen du forventer, sier makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til DN.

Redde for ikke å få solgt

Meglertoppene Grethe W. Meier i Privatmegleren og Terje Halvorsen i DNB Eiendom merker begge et litt kjøligere boligmarked, ifølge Finansavisen.

– Overgangen fra det markedet vi har hatt til det vi har nå, gjør at meglerne må fortelle selgerne at de ikke må få panikk selv om det tar både to og tre visninger før de får solgt. Noen selgere er blitt redde for ikke å få solgt, sier Meier til avisen.

Gjennomsnittlig formidlingstid i mars, tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert til den ble solgt, var 34 dager, mot 37 dager i mars i fjor.

Fersk statistikk fra Obos viser at kvadratmeterprisen for brukte Obos-tilknyttede boliger i Oslo-området er uendret siden mars, og 18,5 prosent høyere enn i april 2016. Hittil i år har Obos-prisene i Oslo steget med 1,2 prosent, sammenlignet med 10,4 prosent i samme periode året før.

– Det er et marked der tilbud og etterspørsel kommer i bedre balanse enn før. Vi nærmer oss en normaltilstand, sier Macic i Prognosesenteret.

50 år gamle menn i dress

Hun mener Obos-tallene er som ventet fordi det kommer nye bruktboliger ut på markedet, og på grunn av de nye boliglånsreglene som trådte i kraft i år. Disse krever blant annet at kundens samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt og at man skal ha 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig.

Hun tror reglene har rammet personer som ikke har høy nok inntekt, men også flere av investorene.

– Det at investorene har mistet lysten, tror jeg man også kommer til å merke på budrundene på de aller minste boligene der førstegangskjøperne har konkurrert mot 50 år gamle menn i dress. Fremover blir det mer av de yngste som kniver om de minste leilighetene, sier Macic.

Langt flere boliger til salgs

I 2016 var det rekordfå boliger ute til salgs i hovedstaden. Antall boliger ute på Finn.no har tatt seg markant opp i 2017. Dette er en oppgang som er særegen for Oslo, mener samfunnsøkonom Mari O. Mamre i Ny Analyse.

– En økt tilbudsside ventes å dempe prisveksten fremover fra de «Ville Vesten»-tilstandene vi har sett og til et mer normalt marked, sier Mamre, men understreker at det fortsatt er et ganske sterkt marked.

Til sammen var det 30 prosent flere boliger i Oslo-markedet i mars enn februar.

– Dette betydelige økte antallet boliger ble solgt i omtrent samme rekordtempo som før på i snitt 14 dager og prisene steg altså fortsatt, noe som vitner om en sterk etterspørselsside i Oslo, sier Mamre.

Fungerer etter hensikten

Mamre tror endringene i boliglånsforskriften har bremset boligmarkedet noe gjennom kravet om maks fem ganger inntekt, men at den viktigste effekten så langt nok er effekten de har hatt på forventningene i markedet.

– Usikkerhet knyttet til om innstramningene vil gi et svakt marked er i seg selv nok til å gjøre privatpersoner og investorer mer forsiktige. Sånn sett har innstramningene fungert etter hensikten. Det er imidlertid synd at situasjonene er blitt enda tyngre for førstegangskjøpere, sier Mamre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.