- Boligprisvekten i Oslo er helt ut av proposjoner og kan sammenlignes med en overpriset aksje, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

De nominelle boligprisene steg 0,1 prosent i november sammenliknet med oktober, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,8 prosent.

Etter en prisoppgang på 1,2 prosent i november, har boligprisene i Oslo steget hele 22 prosent det siste året. I oktober var 12 måneders veksten på 21,7 prosent.

En Oslo-bolig som kostet fire millioner kroner for et år siden, koster nå 4,88 millioner kroner, hvis den har fulgt den generelle prisutviklingen i hovedstaden.

-  Psykologien har tatt helt overhånd og massehysteriet fører til at boligkjøpere overbyr hverandre. Forsøk på kupping og heftige budrunder er helt normalt, sier Meier. 

- Frykten som råder handler om at boligkjøperne er nervøse - med god grunn - for at boligene skal stige enda mer i pris den neste måneden, slik de har gjort i over lang tid, sier Meier. 

- Derfor sitter boligeiere i Oslo praktisk talt på gull

Uansett hvor mye de unge "spinker og sparer" vil de aldri ha mulighet til å være med på den galoppen som er i gang, mener Meier.

- De unge er rett og slett sjanseløse om de ikke vinner i lotto, har en overbetalt jobb eller har rike foreldre, sier Meier.

 Sammenlignet med andre storbyer i Norge er Oslo i en helt annen prisliga, påpeker meglertoppen. 

- Oppgangen kommer til å fortsette fordi tilbudet av boliger er på et minimum. Derfor sitter boligeiere i Oslo praktisk talt på gull, sier Meier.

- Mange av kjøperne er desperate

Oslo og deler av Østlandet er fortsatt lokomotivet i boligmarkedet, påpeker administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Omsetningstiden i Oslo er ekstrem med et snitt på 12 dager. Lav rente, boligunderskudd og sterk tro på boligmarked skaper et historisk etterspørselspress i Oslo, sier Geving.

Han opplever ikke at spekulanter dominerer markedet. 

- Mange av kjøperne er desperate førstegangskjøpere med støtte fra foreldre med høy boligkapital. Folk gir full gass for å komme seg på innsiden av markedet. Mange løper mange en risiko når de er med på den råsterke prisveksten i hovedstaden, sier Geving. 

Lavt utbud i Oslo

I november falt utbudet i Oslo til 807 boliger. Det er det laveste nivået siden juni, da det var 731 boliger til salgs. Til sammenlikning er det nå 627 boliger til salgs i Bergen og 469 i  Stavanger.

Slik har utbudet av bruktboliger i Oslo utviklet seg siden nyttår:

Januar 2016: 1146 boliger til salgs

Februar: 1241

Mars: 1096

April: 1245

Mai: 1096

Juni: 731

Juli: 819

August: 859

September: 812

Oktober: 1052

November: 807

- Veldig skremmende å se tallene for Oslo

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank i SR-bank er skremt over at boligprisene i Oslo og Østlandsområdet fortsetter å stige.

-Det er veldig skremmende å se tallene for Oslo. Når en hovedstad opplever en prisvekst på 22 prosent i løpet av et år, så begynner man å lure litt på både de som lager reguleringsplaner og på utbyggerne. Man skulle tro at det var lettere å få til utbygging i et stor område som hovedstadsregionen enn på mindre områder, sier Knudsen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.