I Peter Møllers vei på Løren i Oslo ligger nybyggene tett, og flere skal det bli de kommende månedene og årene. Med 11 måneder gamle Mikkel i barnevognen kommer Raymond Pedersen (32) trillende. Han og samboeren flyttet inn i en leilighet i den nye bydelen i 2011, men for to uker siden solgte de leiligheten etter å ha kjøpt seg hus i Oppegård. De ønsket seg bedre plass og ville ut av byen, men de kan også ha truffet godt med investeringen.
– Vi så ikke den helt store risikoen i det å kjøpe nytt, og det føltes veldig trygt. Så har vi selvfølgelig et håp om at ting skal stige i verdi når vi kjøper i Oslo. Det er jo en kjent sak at leiligheter her har en tendens til å stige i pris, sier Pedersen.
Etter en prisoppgang på 0,9 prosent i desember, har boligprisene i Oslo steget hele 23,3 prosent det siste året, ifølge fersk statistikk fra Eiendom Norge.
Boligprisene steg med 0,5 prosent i desember på landsbasis. Det er den sterkeste boligprisveksten i desember siden 2003. I desember 2016 var de gjennomsnittlige boligprisene i Norge 12,8 prosent høyere enn i desember 2015.
Eiendom Norge advarer på sin side om at markedet snur brått når det først snur.
Bråsnudde i 2013
Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer viser til at situasjonen i boligmarkedet nå minner om situasjonen ved inngangen til 2013:
– Det var i 2013 vi fikk et ganske tøft boligmarked, sier Dreyer og viser til at ved inngangen til 2013 hadde boligmarkedet lagt bak seg flere år med sterk vekst, og det hadde aldri vært så få boliger for salg.
– I løpet av 2013 skjedde det et skifte i boligmarkedet. Årsakene til det var nok flere, sier Dreyer og viser til av bankene både skulle møte nye kapitalkrav fra regjeringen i tillegg til at egenkapitalkravet til boligkjøpere økte fra ti til 15 prosent.
Også ved dette årsskiftet møter bankene ytterligere innstramminger. I den nye boliglånsforskriften som Finansdepartementet presenterte i desember, stilles det blant annet krav til 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo.
– Budskapet er at det skifter raskt når det gjelder utviklingen i boligmarkedet. Kommer det en endring i holdningen til hvordan boligmarkedet skal utvikle seg, så kommer det en endring i tilbudssiden veldig raskt. Så er spørsmålet om det vil gjøre det i år, sier Dreyer.
Venter halvert vekst
DNB Eiendom tror prisveksten i Oslo vil halveres i år i forhold til i fjor.
– Vi kommer til å få en høy boligprisvekst også i 2017, spesielt i første kvartal tror vi den trenden vi har sett i 2016 fortsetter. Det er basert på at det er veldig få objekter ute, og etterspørselen er på samme nivå, sier Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom.
Men så tror Halvorsen det vil snu i andre halvår, når virkningene av den nye boliglånsforskriften slår inn og flere boliger som ble kjøpt for halvannet til to år siden blir ferdigstilt. Ifølge Halvorsen viser DNBs egen eiendomspuls at det nå er færre som tar av i budrundene.
– Vi ser indikasjoner på at folk er blitt litt mer avventende, de er ikke villige til å betale mye over prisantydning slik vi klart har sett tidligere. Samtidig er det færre som sier de vil bytte bolig de neste to årene enn det har vært tidligere. Summen av alle disse indikatorene tyder på at vi i løpet av 2017 vil få en mer dempet boligprisvekst enn vi har sett i 2016, mener Halvorsen.
Mer å velge i til høsten
Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren spådde en oppgang i Oslo på 25 prosent i 2016, som ikke er langt fra fasiten på 23,3 prosent. Hun tror på fortsatt sterk vekst i starten av 2017, men spår i likhet med Halvorsen at det vil bremse opp etter sommeren.
I år venter Meier at hovedstaden får en prisoppgang på 10-12 prosent første halvår, før det flater ut fordi det kommer flere ferdigstilte boliger på markedet i august og september.
Selv om Meier ikke tror de ekstra strenge boliglånskravene i seg selv vil få en stor effekt på Oslo-markedet, er hun spent på hvordan bankene vil opptre.
– Om bankene nå gjør egne vurderinger og stammer inn mer enn det retningslinjene tilsier, vil det slå, tror Meier.
Hun understreker imidlertid at den forventede prisveksten i Oslo i år er kraftig.
– I Oslo vil prisene øke rundt 15 prosent i 2017, og ser man bolig som en investering, gruser Oslo-boliger verdens børser, sier Meier.
Større andel flyktninger
Dreyer i Eiendom Norge mener det blir spennende å følge med på hvordan innstrammingene i boliglånsforskriften, rekordhøy boligbygging og en avtakende befolkningsvekst vil slå inn i boligmarkedet.
– I tillegg utgjør flyktninger en større andel av befolkningsveksten enn tidligere. Tidligere var en stor del av befolkningsveksten arbeidsinnvandrere. Hvordan det vil slå ut i boligmarkedet, vet vi ikke. Det er elementer nå som trekker inn mot at vi får en mer moderat utvikling i boligprisene, sier Dreyer.
Tror prisene stiger rundt ti prosent i Oslo i år
De fleste prognosemakerne venter prisstigning også i år, men lavere enn fjorårets 12,8 prosent på landsbasis. Eiendom Norge tror boligprisene her i landet vil stige med opp mot åtte prosent i år, mens DNB Eiendom tror prisene vil stige med rundt seks prosent. Nordeas anslag ligger mellom syv–åtte prosent i løpet av de neste 12 månedene.
– Vi forventer at boligprisene vil fortsette å stige i 2017, men at prisveksten vil bli noe mer avdempet enn i fjor, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.
Han tror mye av prisveksten ble tatt ut i 2016 og venter at markedet vil roe seg litt frem mot sommeren.
Alle prognosemakerne tror Oslo også i år vil ha en sterkere utvikling enn alle andre regioner, flere tror på mellom ti–tolv prosent stigning i hovedstaden i år. I fjor steg boligprisene i Oslo med 23,3 prosent.
– Andre regioner vil påvirkes av omstillingen i norsk økonomi, i Rogaland venter vi for eksempel at prisene skal stå på stedet hvil, sier Olsen.
I Stavanger falt prisene i fjor med 2,6 prosent. Også Eiendom Norge ser en bedring i Stavanger-området. Ifølge Eiendom Norge er Bergen den byen som i fjor hadde best balanse mellom tilbud og etterspørsel. Der steg prisene med 4,9 prosent i 2016.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.