– I desember solgte vi veldig mange boliger i Oslo som har ligget for salg lenge. Så det har skjedd et eller annet i Oslo som er litt spennende, sier administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom.

Boligprisene i Oslo falt 10,5 prosent fra pristoppen i april til og med november i fjor. I desember 2017 falt prisene trolig videre med rundt 1–2 prosent både i Oslo og på landsplan, ifølge tall Dagens Næringsliv har hentet inn fra fire eiendomsmeglerkjeder.

Obos-statistikken viser også en prisnedgang i Oslo på 3,9 prosent i desember. Denne statistikken svinger en del fra måned til måned.

I desember 2016 tok gjennomsnittssalget i Oslo 15 dager, mens flere av kjedene har registrert en gjennomsnittlig liggetid på 40 dager i desember 2017

Når en bolig som har ligget til salgs lenge endelig blir solgt, blir den en del av salgsstatistikken og trekker opp gjennomsnittet.

«Kommer til å se en endring»

DNB Eiendom formidlet også 30 prosent flere eiendommer i desember 2017 sammenlignet med samme måned 2016.

Krogsveen og Eiendomsmegler 1 bekrefter også at omsetningen var høy forrige måned.

– Dette kan være et signal om at Oslo har tatt unna det verste, og at vi snart kommer til å se en endring, sier Buraas.

Selv om meglerkjedene rapporterer at mange boliger nå skal ut i markedet, frykter ikke Buraas ytterligere opphopning, blant annet fordi han venter at det fremover vil legges ut svært få nye boliger for salg.

«Får ikke et kjempehopp i prisene»

Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren deler optimismen av flere grunner.

– Færre boliger må gjennom en prisjustering nå. Og vi har færre visninger per salg enn i fjor høst, sier Meier.

I august 2017 måtte hver Oslo-bolig som ble solgt av Privatmegleren i gjennomsnitt gjennom 3,4 visninger. I november og desember holdt det med 2,4 visninger.

I juni 2017 gikk 39 prosent av boligene formidlet av Privatmegleren landet over under prisantydning, i november og desember gikk 26 prosent under prisantydning.

Meier tror Oslo-prisene maksimalt skal falle 12 prosent fra toppen i april 2017.

– Men vi får ikke et kjempehopp i prisene fremover. Vi får en stigning på noen prosent årlig de neste årene, slik at vi får et normalt, stabilt og forutsigbart boligmarked, venter Meier.

«Tilbudet er rekordstort»

Administrerende direktør Kent Victor Syverstad i Eiendomsmegler 1 Oslo Akershus sier antallet objekter i markedet fortsatt stiger.

– Vi tror derfor at volumet av solgte objekter i januar i Oslo og Akershus vil være en del høyere i 2018 sammenlignet med 2017. Dog er det fortsatt et etterslep i prisutviklingen så det er grunn til å anta en negativ prisutvikling også i januar. Tilbudet er rekordstort og dette vil med stor sannsynlighet ha en negativ innvirkning på prisene de nærmeste månedene, tror Syverstad.

Han venter en svak negativ prisutvikling gjennom første kvartal en flat priskurve i andre kvartal og en svak prisoppgang i årets to siste kvartaler.

«Oslo blir ikke noe verre enn resten av landet»

De øvrige tre meglertoppene tror ikke på prisfall i januar.

– Vanligvis er det en stigning på 2–3 prosent i januar, men nå tror jeg vi får en oppgang på 1,5-2 prosent både i Oslo og på landsbasis, sier Meier i Privatmegleren.

– Oslo blir ikke noe verre enn resten av landet, sier administrerende direktør Leif J. Laugen, som også venter en januarvekst på 1,5 til 2 prosent både i Norge og i hovedstaden.

Buraas i DNB Eiendom tror en sidelengs utvikling er det beste man kan håpe på i Oslo i årets første måned, men venter likevel at markedet tar seg opp før sommeren.

Torsdag legger Eiendom Norge frem den landsomfattende bruktboligstatistikken for desember 2017. (Vilkår)