DNB Eiendom venter et marked med for få boliger i Oslo i 2020 dersom det fremover ikke bygges mer enn det allerede gjør, ifølge en fersk rapport fra eiendomsmeglerselskapet.

Den viser blant annet til at befolkningsveksten nå er stor og at den kommer til å øke fremover.

– Vi er bekymret for antallet mennesker som nå flytter inn til Oslo kommune. I en periode har det nå også vært lavere arbeidsinnvandring i Oslo grunnet trange tider i oljebransjen, men mye tyder nå på at det vil ta seg opp med høyere oljepris og dermed økt aktivitet i bransjen, sier nybyggsjef Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom.

– Samtidig selges det rekordmange bruktboliger i Oslo som fører til at varelageret av boliger til salgs går ned. Om det ikke blir tilført nok nye boligprosjekter i markedet, vil vi få et tilbudsunderskudd mot slutten av neste år og inn i 2020, legger han til.

«Kan risikere å få 2016-tilstander på nytt»

Skjelvan peker på tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at det i Oslo kommune trengs anslagsvis henholdsvis 3597 og 3696 nye boliger i 2019 og 2020, mens det er en byggetakt på rundt 2000 boliger. SSBs tall viser også tiltagende befolkningsvekst frem til 2024.

– Det er byggetakten det har ligget på de siste ti årene, med unntak av 2016 da det var uvanlig høyt. Folk fortsetter å flytte inn til byene og de vil primært ha leiligheter nær arbeidsstedet. Om det ikke er et jevnt tilsig av nye boliger i markedet vil vi oppleve jojoeffekt på tilbudssiden, og kan risikere å få 2016-tilstander på nytt, forteller Skjelvan.

Det var et brennhett boligmarked i 2016 der boligprisene steg kraftig grunnet få boliger til salgs. I Oslo steg prisene over 20 prosent på ett år.

DN snakket sist uke med sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret som fortalte at hun grunnet høyt salg av boligprosjekter i 2016 venter at ferdigstillingen av nye boliger kommer til å øke fra nå og utover 2019, noe som gir boligkjøperne mye å velge i.

Hun mener det er svært viktig å tenke over hvor lenge man har planlegger å bo i boligen.

– Jo lenger tidsperspektiv du har på kjøpet, jo sikrere er det. Jeg hadde vært mest bekymret dersom jeg vurderte å kjøpe kun for å investere eller spekulere, sa Macic.

Høyere boliglånsrente påvirker ikke

Skjelvan begrunner DNB Eiendoms syn på den fremtidige boligmangelen i Oslo med at det ikke er noe som tyder på at kjøpekraften blant Oslo-beboerne vil svekke seg i tiden fremover.

– En høyere boliglånsrente ventes å få relativt liten effekt ettersom lønnsutviklingen sannsynligvis vil øke mer eller tilsvarende, påpeker han.

Turbulente tider i aksjemarkedene kan også bidra til å skape større konkurranse om boligene på markedet, ifølge Skjelvan.

– Eiendom har historisk sett vært en trygg havn når det er uro i aksjemarkedet. Når vi legger ut nye boligprosjekter nå, er det primært folk som skal kjøpe for å bo, men vi vil nok se en økning fra investorer dersom aksjemarkedene fortsetter med uroen vi har sett de siste ukene. Da søker kapitalen over til trygge havner, sier Skjelvan.

Han mener det er et godt tidspunkt for boligkjøp nå, ettersom utvalget er godt.

«Unge vil ha det ferdig og innflytningsklart»

DNB Eiendoms rapport viser at nyboligsalget virkelig har skutt fart siden midten av august.

– Dét i en periode der boligmarkedet ellers har normalisert seg litt. Fra i fjor er det en økning i salget på 53 prosent på nye boliger på Østlandet. Spesielt Nedre Romerike, Vestfold og Asker og Bærum trekker opp, sier Skjelvan.

Han forklarer utviklingen blant annet med at differansen mellom prisen på nye og brukte boliger nærmer seg hverandre. Samtidig blir markedet mer selektivt når det er mye å velge mellom.

– Konsekvensen av det er at dersom kjøper får mulighet til å velge en ny leilighet med god standard og god beliggenhet, så velger den det. Vi ser at flere og flere unge ser nye boliger som en god løsning. De vil ikke pusse opp eller gjøre noe selv, men ha det ferdig og innflytningsklart, som blir mulig når prisene på nybolig nærmer seg bruktboligprisene, sier Skjelvan.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Olav Thon handler selv på nett, og har ett råd til småbyer i Norge som mister handel
Eiendomsinvestoren åpnet torsdag kjøpesenter i Ålesund.
01:15
Publisert: