Antallet førstegangskjøpere i Oslo har falt 5,3 prosent i årets første halvår sammenlignet med første halvår i fjor. Sammenlignet med første halvår 2015 er nedgangen på 21,8, prosent, ifølge ny statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita.

Den samme trenden ser man i Bergen som også har hatt nedgang det første halvåret i år.

– Utviklingen tyder på at mange unge med god økonomi og høy betjeningsevne, faller utenfor oslomarkedet når de ikke har en familiebank i ryggen. For denne gruppen førstegangskjøpere bør det tas politiske grep som senker terskelen til boligmarkedet, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund i en pressemelding.

Ferske prognoser:

Oslo er bare halvveis i prisfallet - sjekk når sjeføkonomen venter at bunnen nås

Flere førstegangskjøpere i kommunene rundt Oslo

Mens antallet førstegangskjøpere har gått ned i Oslo i første halvår, ser vi at en rekke av kommunene rundt Oslo opplever at det er blitt flere førstegangskjøpere i første halvår i år enn første halvår i fjor.

– Undersøkelsen kan tyde på at flere førstegangskjøpere bosetter seg i kommunene rundt Oslo hvor prisnivået er mer oppnåelig for unge mennesker med normal inntekt og begrenset egenkapital, sier Carl O. Geving.

Ferske prognoser: Slik blir boligprisene i Akershus frem til 2020

– Kan ha problemer med å få lån

Geving ser ikke bort fra at tendensen fortsetter i annet halvår av 2017:

– Selv om osloprisene er korrigert ned i 2017, er prisnivået fortsatt så høyt og førstegangskjøpere kan ha problemer med å få lån til boligkjøp i Oslo, sier Geving.

Antallet førstegangskjøpere stiger i Drammen, Asker, Ski, Lørenskog, Rælingen, Nannestad, Ullensaker og Nesodden.

Bærum og Skedsmo opplever på sin side en nedgang i førstegangskjøpere i første halvår fra 2016 til 2017.

Ferske prognoser: Tror Buskerud får landets høyeste boligprisvekst

– God løsning å bosette seg i pendleravstand fra Oslo

– Det kan være en god løsning å bosette seg i pendleravstand fra Oslo når man ikke har økonomi til å betjene lån i det omfang som kreves for å bo i Oslo, sier Geving.

Av de største norske byene har det i første halvår blitt flere førstegangskjøpere i Kristiansand og Stavanger. I Trondheim og Tromsø er det ganske flatt.

Førstegangskjøperundersøkelsen er laget av Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita i fellesskap. Tallene i analysen er hentet ut fra tinglyste overføringer i grunnboken. Tallene som presenteres er for aldersgruppen 20–39 år, for å få med når unge boligkjøpere kjøper seg inn på boligmarkedet.

Det som er hentet ut er når en person første gang ble registrert i grunnboken som eier av mer enn 25 prosent av en fast eiendom og hvilken alder personen hadde ved dette tidspunktet.

Les boligprisprognosene frem til 2020:

Bergen

Kristiansand

Stavanger

Trondheim

Tromsø(Vilkår)