I august ifjor la Den indre Sjømannsmisjon ut Oslo Sjømannskirke på Bygdøy for salg til 70 millioner kroner.

Et par måneder senere sikret Hans Øivind Nordvik gjennom eiendomsutviklerselskapet Auctus seg den seks mål store eiendommen for 57 millioner kroner.

Hadde ikke penger

Strandlinje, seks mål tomt, en hovedbolig på 790 kvadratmeter og en portnerbolig på 130 kvadratmeter er noen av fasilitetene som følger med eiendommen i Admiral Børresens vei 4 på Bygdøy.

Den indre Sjømannsmisjon (DISM) overtok Oslo Sjømannskirke for én krone i 1985, under forutsetning av at det skulle drives kristen virksomhet der. Salget ifjor skyldtes presset økonomi.

Naboen – Oslo seilforening – meldte interesse for eiendommen allerede ifjor høst, og sonderte muligheten for få med Oslo kommune på laget.

– Men det ble en kjapp prosess fra selgers side, og vi kunne ikke bla opp så mye penger på så kort tid. Da ville vi vært avhengige av kommunen eller en rik onkel. En rik onkel hadde vi ikke, og vi hadde heller ikke kommet frem til noe med kommunen, sier styre­leder Esben Keim i Oslo seilforening.

I et brev til Oslo kommune skriver seilforeningen at det kan være stor mulighet for overtagelse fra den nye eieren før han trer inn i handelen.

«På den måten kan han unngå et tap og kanskje få en pen liten gevinst om vi overtar eiendommen allerede før overdragelse til for eksempel 60 millioner kroner», skriver seilforeningen.

Løsningen Oslo seilforening skisserer er at Oslo kommune kjøper eiendommen for 40 millioner kroner og seilforeningen kjøper byggene for 20 millioner kroner.

Ikke uinteressert

Avdøde Svein Erik Bakke la i 2005 sin strandeiendom ved Huk-stranden på Bygdøy ut for salg. Den rødgrønne regjeringen slo til, og kjøpte eiendommen for 30 millioner kroner. Den 60 meter lange strandlinjen ble skilt ut og lagt til som forlengelse av rekreasjonsområdet på Bygdøys sydspiss. Huset ble deretter solgt på nytt.

Dersom en privat investor skal utvikle eiendommen er det stor fare for at det ender med en omregulering til privatbolig, slik at allmennheten mister tilgang til sjøen, sier Esben Keim i Oslo seilforening.
Dersom en privat investor skal utvikle eiendommen er det stor fare for at det ender med en omregulering til privatbolig, slik at allmennheten mister tilgang til sjøen, sier Esben Keim i Oslo seilforening. (Foto: Fartein Rudjord)
Keim forventer at politikerne også ser verdien av å tilgjengeliggjøre eiendommen for allmennheten, og sier at seilforeningen har snakket med Nordvik i Auctus om et eventuelt kjøp av eiendommen.

Ved et eventuelt kjøp ser seilforeningen for seg at den hovedsakelig skal finansiere sitt bidrag med banklån, og at dette betales med inntekter fra aktiviteter i seilforeningens regi og utleie av deler av lokalene når disse ikke er bruk.

Nordvik i Auctus bekrefter at det har møtt seilforeningen og er enige om ha en åpen dialog med tanke på felles interesser. Men summene som Oslo seilforening skisserer overfor kommunen har han ikke hørt noe om.

«En utrolig høy pris»

– Dette er ukjent for oss. Inntil vi eventuelt hører noe mer, fortsetter vi med alternativene vi jobber med. Det betyr ikke at vi er uinteressert i å snakke med noen som vil kjøpe Sjømannskirken eller få til noe her, sier Nordvik.

Byrådsavdeling for miljø og samferdsel har sendt Oslo seil­forenings spleiseforslag til flere byråd­savdelinger for innspill, men byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen (H) er i utgangspunktet negativ.

– Jeg skjønner Oslo seilforenings behov for anlegg, og Oslo kommune er alltid interessert i å diskutere idrettsanlegg med klubber. Men 40 millioner kroner for 5,9 dekar er en utrolig høy pris for en tomt som har så store begrensninger og så stor reguleringsrisiko. Så dette er vi ikke med på, sier Fredriksen.

Han viser blant annet til eiendommens verneverdig bygningsmasse, biologisk mangfold i fjorden og byggegrense mot sjø.

– Dette er et risikoprosjekt. Vi må nok heller investere i litt sikrere ting som skoler og barne­hager, sier byråden.

Ingen rike onkler

Keim i Oslo seilforening har fortsatt ingen rike onkler som kan sikre en overtagelse av naboeiendommen.

– Det dukker opp mennesker som synes det er bra å gi tilbake til samfunnet. Mange av de Oslo-baserte ressurssterke menneskene bruker en del av sine tilgjengelige midler på denne typen aktiviteter. Så det vil være aktuelt for oss å opprette dialog med disse, men vi baserer oss ikke på denne typen finansiering, sier Keim.

Les hele avisen

 

Les også: Fikk solgt omstridt Bygdøy-villa

 

Ingen bud på omstridt villa

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.