– Vi tror året vil ende med en prisoppgang på rundt fem prosent i Oslo i 2020, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en melding.

Det kom som et sjokk på boligmarkedet i hovedstaden da Obos for en måned siden rapporterte at prisene på Obos-boliger falt med 5,6 prosent i desember. Selv om januar tradisjonelt er en sterk måned, må man helt tilbake til starten av 2011 for å finne en prisvekst i nærheten av veksten i årets første måned.

Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos ser med bekymring på at det blir bygget for få boliger i Oslo.
Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos ser med bekymring på at det blir bygget for få boliger i Oslo. (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)

Prisoppgangen i januar kan tyde på at prisfallet bare var en liten fartsdump. Obos selv tror i hvert fall på fortsatt stabilt høye priser.

Sjeføkonom Monsvold mener den uvanlig sterke veksten i januar i år, er en korreksjon etter det kraftige prisfallet på slutten av fjoråret.

– Nedgangen i desember har sammenheng med at det var en del boliger som hadde ligget lenge til salgs som ble solgt. Samtidig var det relativt få salg i desember, noe som påvirker statistikkgrunnlaget. Vi tror at prisene nå er tilbake på et mer riktig nivå, sier Monsvold.

Nedgangen i desember har sammenheng med at det var en del boliger som hadde ligget lenge til salgs som ble solgt
Sissel Monsvold, sjeføkonom i Obos

Prisene er nå 5,9 prosent høyere enn etter januar i fjor, og den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for Obos-boliger i hovedstadsområdet er på 65.259 kroner.

På landsbasis gikk prisene opp med 8,2 prosent fra desember til januar. Kvadratmeterprisen var på 56.659 kroner i januar. Dette er 4,6 prosent høyere enn i januar i 2019.

Bekymret for Oslo

Sjeføkonomen i Obos ser med bekymring på at det ser ut til å bli bygget for få boliger i Oslo de neste årene.

– Dette har sammenheng med at det er regulert få boliger. Samtidig er det en sterk nedgang i antall igangsettingstillatelser.

Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det i fjor gitt 2659 igangsettingstillatelser i Oslo, en nedgang på 18 prosent sammenlignet med 2018. Med unntak av 2014 og 2015, må vi tilbake til 2010 for å finne lavere tall.

Samtidig har folketallet i Oslo økt med om lag 10.500 de siste fire kvartalene. Det er også ventet markant færre nye ferdigstilte boliger de neste månedene, samtidig som bruktboliglageret var lavere i desember i fjor enn hva det har vært de to forrige årene.

– Dette taler for at prisveksten i Oslo blir høyere enn i landet ellers. Vi blir derfor ikke overrasket om prisveksten i Oslo blir på over fem prosent, sier Monsvold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.