Boligen i Tåsen Hageby i Oslo hadde en prisantydning på 5,79 millioner kroner. Fredag ble den solgt for 7,6 millioner kroner. Eiendomsmegler Adnan Nabi i DNB Eiendom bekrefter at det var meget stor interesse for boligen, som endte hele 1,81 millioner kroner over prisantydningen.

– Det er et oppussingsprosjekt som var veldig vanskelig å prissette. En full oppgradering og utbygging koster fort flere millioner kroner, sier Nabi.

Boligen er en 73 kvadratmeter stor andelsleilighet over to plan. Leiligheten har to soverom og ligger i en firemannsbolig bygget i 1920. Med på kjøpet følger en egen hage.

– Det var ikke lokkepris

Nabi skjønner at man kan mistenke lokkepris, men han forsvarer prisantydningen basert på tidligere salg i området. Han sier at en lignende bolig i nærområdet, som var helt oppgradert, gikk for 7,5 millioner kroner for under tre måneder siden.

– Jeg mener boligen ikke var så galt priset, og det var ikke lokkepris, sier Nabi.

Han tror tomten med hageflekk og muligheten til utbygging gjorde at prisen til slutt endte så høyt, og at det kom til en budrunde med flere interessenter.

Nabi sier boligen de siste 60 årene var bebodd av en enslig dame som ikke hadde gjort særlig med oppgraderinger av boligen. Kjøper er en barnefamilie med tilknytning til området.

«Veldig stort avvik»

– Dette er et veldig stort avvik, det er det ingen tvil om, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norsk Eiendomsmeglerforbund.

Carl O. Geving – direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Carl O. Geving – direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. (Foto: Elin Høyland)

Han sier bransjen tok selvkritikk og et oppgjør med bruk av underprising og lokkepriser i 2016, da det var åpenbart at man særlig i Oslo og Bergen bevisst underpriset boliger.

– Vi tok tak i dette, og avviket har gått fra å være stort til å være et marginalt problem i dag. Utgangspunktet er at megler skal prise boligen realistisk, og det er slutt på den tiden en megler kunne skryte av å selge boliger over prisantydning. Hvis avviket er stort har megler bommet. Bransjen aksepterer ikke noen form for bevisst underprising, sier Geving.

– Feilprising kan skje

Han understreker at riktig prising er meglers ansvar, uavhengig av eventuelt press fra selger.

Geving presiserer at han ikke kjenner detaljene i denne konkrete saken, men han sier at avvik fortsatt vil forekomme.

– Feilprising kan skje i et åpent marked der boliger selges etter auksjonsprinsippet.

Han mener man særlig har sett dette der pengesterke utbyggere kommer på banen og skal ha en eiendom nærmest for enhver pris, som del av en større utbygging.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.