– Storbyindeksen viser at leieprisene stiger i et moderat tempo, og denne utviklingen er drevet av en oppgang i leieprisene Oslo. Mens leieprisene i Trondheim og Stavanger/Sandnes har falt svakt er prisene nær uendret i Bergen det siste året, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i en pressemelding.

Av Eiendom Norges ferske leieprisstatistikk for siste kvartal i 2019, samt for hele fjoråret, kommer det frem at leieprisene i landet steg med 2,6 prosent i 2019. Det er det samme som utviklingen i boligprisene.

I fjerde kvartal i 2019 sank utleieboligprisene med 1,2 prosent i de store byene, ifølge statistikken.

Oslo med størst oppgang

Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi AS, FINN og profesjonelle utleieaktører. Dataene som brukes i statistikken er hentet fra samarbeidspartnerne, i tillegg til Utleiemegleren, Heimstaden, Krogsveen, Leiebolig, Sem & Johnsen, Eiendomsmegler 1 SR og USBL.

I fjor var det Oslo som hadde den klart sterkeste veksten i leiepriser. Med en oppgang på 3,4 prosent var hovedstaden godt foran Bergen, som var den eneste andre storbyen i statistikken med vekst. I Bergen var oppgangen på 0,1 prosent, mens Trondheim og Stavanger/Sandnes var nedgangen i priser på 0,8 og 1,1 prosent i 2019.

Lauridsen sier at leieprisene falt kraftig i Stavanger i takt med oljebremsen mellom 2014 og 2016.

– Prisene har hentet seg noe igjen siden bunnen, men det er fortsatt et godt stykke unna toppen tidlig på 2010-tallet, sier Lauridsen i meldingen.

– Også i Trondheim og Bergen har leieprisene falt siden toppen tidlig på 2010-tallet. De siste årene har utviklingen her vært tilnærmet flat. Det er kun Oslo som har hatt en utvikling i leieprisene på nivå med prisutviklingen i samfunnet, legger han til.

Nytt år, ny bolig

I fjerde kvartal 2019 hadde Stavanger/Sandnes en leieprisoppgang på 0,1 prosent, som gjør Rogalandsområdet til stedet med sterkest vekst. På den andre siden hadde Trondheim og Bergen en nedgang på henholdsvis 4,7 og 3,1 prosent, mens nedgangen i Oslo var på 0,7 prosent.

Ved utgangen av fjerde kvartal i 2019 var det 3495 boliger til leie på Finn.no i de store byene. Ifølge Lauridsen henger dette sammen med at mange starter og avslutter leieforhold i et nytt år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.