Tidligere i år betalte investor Øystein Tvenge 33 millioner kroner for en gigantisk leilighet på Skarpsno i Oslo, et av hovedstadens mest fasjonable strøk. Toppleiligheten i Gange-Rolvs gate ligger i et område preget av ambassader og patrisiervillaer, har heis direkte inn i leiligheten og strekker seg over hele fjerde etasje. Nå har Tvenge saksøkt den 92-år gamle enken som solgte leiligheten. Etter det DN erfarer krever Tvenge et prisavslag på opptil 3,3 millioner kroner, altså ti prosent av kjøpesummen.

DN har fått bekreftet at konflikten går på hvor stor leiligheten egentlig er. I prospektet og annonsen på Finn.no oppgis det at leiligheten har et bruksareal på 270 kvadratmeter, med et primærareal på 261 kvadratmeter. Men det mener Tvenge altså at ikke stemmer.

Investor Øystein Tvenge.
Investor Øystein Tvenge. (Foto: Ole Berg-Rusten)

Øystein Tvenge er ordknapp når DN når ham på telefonen.

– Jeg har ingen kommentar. Dette er noe som kommer opp for retten senere. Jeg kan ikke snakke med dere om det nå. Jeg håper du har forståelse for det. Jeg kan gjerne snakke med deg om andre ting, men ikke dette. Det blir feil.

Eiendomsmegler Nils Nordvik sto for salget av leiligheten. Hans meglerfirma er ikke part i konflikten som har oppstått i etterkant.

– Vi opplevde at både kjøper og selger var godt fornøyd med handelen, sier Nordvik.

Om arealavviket sier den erfarne eiendomsmegleren:

– Vi som meglere forholder oss alltid til takstmannens oppmåling. I dette tilfellet var det innhentet tilstandsrapport før vi fikk oppdraget av selger.

Selgeren av leiligheten og hennes forsikringsselskap er representert av en advokat fra Claims Link. I en epost skriver selskapet at selgeren via sin sønn har uttalt at hun ikke var kjent med at det ble utmålt feil areal.

– Hun hadde ingen grunn til å tvile på at målingen utført av takstmann før salget, var korrekt, skriver Mads Andersen, som er leder for fag og forretningsutvikling i Claims Link.

To forskjellige oppmålinger

Av dokumentene som fulgte prospektet da leiligheten lå for salg, følger det to tegninger med oppmåling av arealet. Den ene kommer fra takstmannen som målte opp leiligheten i forbindelse med salget. I tillegg følger plantegningen fra 1988, som ble utarbeidet før gården ble oppført. Der er det påtegnet at bruksareal er 249 kvadratmeter, altså 21 kvadratmeter mindre enn det som sto i rapporten fra takstmannen og i prospektet.

Konfrontert med dette, svarer Øystein Tvenge:

– Bakgrunnen for saken er at det er et betydelig arealavvik, på nesten ti prosent. Saken er i realiteten mot selgers forsikringsselskap. Utover det vil jeg ikke kommentere, avslutter han.

De senere årene har Øystein Tvenge gjort en rekke eiendomsinvesteringer, hovedsakelig i Oslo. Så sent som i fjor solgte han en annen toppleilighet for 37 millioner kroner en liten spasertur unna leiligheten i Gange-Rolvs gate.

På tross av Tvenges store appetitt for toppleiligheter på Frogner, er han selv folkeregistrert i Agder. Da han tidligere i år bekreftet overfor Finansavisen at han var den nye eieren av leiligheten, sa han at den skulle gjennom en totaloppussing. Han la til at det var mulig han ville bo der selv. Han har imidlertid mulighet til å flippe leiligheten uten å betale dokumentavgift, helt lovlig, ettersom den er kjøpt med såkalt blankoskjøte.

Regress mot takstmannen

Etter det DN erfarer, er ikke selgers forsikringsselskap uenig i at det foreligger et arealavvik. Uenigheten går på om det er en materiell mangel ettersom Tvenge var på visning flere ganger i leiligheten og sånn sett visste hva han kjøpte.

I kjølvannet av at Tvenge har gått til sak mot selgeren, har selskapet der selger hadde kjøpt sin eierskifteforsikring, gått til regressøksmål mot takstmannen. Takstmannen ønsker ikke å svare på spørsmål fra DN. Han har sin ansvarsforsikring hos Forsikringsselskapet If, som derfor er blitt part i saken.

– Rutinemessig har vi ikke mulighet til å kommentere saken av hensyn til konfidensialitet i kundeforhold og av respekt for at saken står for retten. Vi ser frem til at saken blir belyst i retten. Det er derfor vi ikke uttaler oss på forhånd i en sak som dette, sier Sigmund Clementz som er kommunikasjonssjef i If. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.