– Man må ikke gå i den fellen å tro at lav rente automatisk gir boligprisvekst.

Det sier Pål Ringholm, analysesjef i Sparebank 1 Markets til DN.

Under en boligkonferanse i regi av Norges Eiendomsmeglerforbund og Selvaag Bolig var Ringholm blant dem forsøkte å forklare hva som påvirker boligmarkedet, og hvordan det vil utvikle seg fremover.

Siden koronakrisen slo inn i norsk økonomi har det vært svært sprikende prognoser, og forklaringer på hvordan boligmarkedet vil utvikle seg fremover. Etter at Norge stengte ned i midten av mars, var flere raskt ute med å spå et krakk i boligmarkedet. NHO spådde et fall i boligprisene på åtte prosent i år, mens Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Markets, sa at koronakrisen kunne utløse et fall på 25 prosent.

Siden har flere moderert prognosene sine, og flere eiendomsmeglere venter nå prisvekst når ferske tall for mai legges frem torsdag.

Ofte en grunn for nullrente

Norges Bank har i løpet av våren har satt ned styringsrenten fra 1,5 prosent til historiske null prosent, og flere har pekt på at dette kan ha en positiv effekt på boligmarkedet.

Ringholm advarer imidlertid mot å tro at lave renter automatisk gir boligprisvekst.

– Når renten er null, er det ofte en grunn til det, sier han, og understreker samtidig at heller ikke han tror på noe krakk i markedet.

Han viser til Japan som siden tidlig på 2000-tallet hatt en rente nær null. Dersom det hadde vært en absolutt sammenheng mellom lave renter og høyere eiendomspriser, skulle man tro dette hadde slått ut i det japanske markedet. Ringholm peker på at prisutviklingen for næringseiendom i Tokyo ikke har opplevd noe stort prishopp i perioden.

– Du skulle tro at prisene på eiendom skulle gå skikkelig opp. Sånn er det ikke, sier Ringholm, som understreker at det rent generelt ikke er sånn at eiendomsverdien stiger selv om rentene er lave.

Rom for mindre oppgang

Sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen, er opptatt av hvordan det makroøkonomiske bildet påvirker boligmarkedet. Ifølge deres prognoser vil norsk økonomi krympe med seks prosent i år. Bnp-fallet er større i Norge fordi vi får en oljekrise på toppen av koronakrisen. Hun mener vi nå står overfor et permanent verditap.

– Vi blir alle sammen litt fattigere, og tror heller ikke ledigheten skal ned på de samme nivåene som før krisen, sier Due-Andresen.

Sjeføkonomen tror imidlertid ikke dette vil føre til en stort fall i boligprisene med det første.

– Rentekuttene har fungert. Både tilbud og etterspørsel har avtatt i takt. Da trenger ikke prisene å korrigere så mye, og vi tror boligmarkedet vil stabilisere seg fremover nå.

For dem som håper å gjøre et kupp på eiendomsinvesteringer de neste årene har imidlertid Andresen en dårlig nyhet.

– Over de neste to-tre årene vil det være rom for vesentlig mindre oppgang i boligmarkedet enn ellers, sier hun, og peker på at nordmenns inntektsvekst vil avta.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken peker på at det kan bli trangere for nordmenn flest på tross av rentenedgang.
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken peker på at det kan bli trangere for nordmenn flest på tross av rentenedgang. (Foto: Gunnar Lier)

Tror ikke på krakk

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener at det er lite som tyder på at det vil bli et dypt fall i boligprisene. Han peker blant annet på at mange som er blitt registrert arbeidsledige allerede er i ferd med å komme tilbake til jobb. På det med meste var over 300.000 registrert som helt ledige av Nav. Ved utgangen av mai er det rett over 180.000 personer.

– Dersom vi får en arbeidsledighet på under seks prosent i gjennomsnitt er ikke det veldig mye mer enn vi hadde i 2016 med 4,7 prosent. Da ble styringsrenten satt ned til 0,5 prosent, og etterhvert steg boligprisene kraftig, sier Geving til DN.

– Dette er ikke pur optimisme. Det er realistisk.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund tror ikke vi står overfor noe krakk.
Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund tror ikke vi står overfor noe krakk. (Foto: Fartein Rudjord)

Renteendringene fra sentralbanken har allerede slått ut på renten på boliglånet til mange nordmenn. Geving mener at rentelettelsene trumfer inntektsfallet i husholdningene, og dermed motvirker et stort fall i boligprisene.

– Alt trumfes av renten. De fleste er tross alt ikke blitt arbeidsledige under koronakrisen, og de som er permitterte begynner å komme tilbake på jobb, sier Geving.

Han tror boligprisene vil utvikle seg ganske flatt gjennom i tiden fremover. Torsdag kommer det ferske tall fra Eiendom Norge som viser prisutviklingen i mai. Da vil man få en foreløpig fasit på hvor hardt korona har slått inn på boligmarkedet i denne omgang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.