Boligprisveksten fortsetter i Norge, men veksttakten var noe lavere i mars, særlig i Oslo, hvor prisene «bare» steg med én prosent. Strengere boliglånskrav får noe av skylden, men tilpasningsdyktige boligkjøpere finner foreløpig andre utveier.

– Forbrukeren vet å tilpasse seg kredittinnstramminger, sier administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i meglerkjeden Privatmegleren.

En av løsningene er forbrukslån. I en undersøkelse meglerkjeden Privatmegleren har fått utført ble det spurt om hvordan man skaffet egenkapitalen til sin første bolig. 5,5 prosent av de spurte svarte forbrukslån. Det synes administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren er mange og lite heldig.

– Sånn som det er i dag, så kan jo en boligkjøper sende søknad til fire forbrukslånbanker og få 200.000 kroner hvert sted, og så har en egenkapitalen til bolig, sier Meier.

Meier sier de akkurat har solgt bolig til en «ung dame» i en slik situasjon.

– Hun slet med å skaffe egenkapital, så hun hadde tatt opp tre forskjellige forbrukslån for å tilfredsstille bankens krav om 15 prosent egenkapital. Det kunne hun gjøre, så lenge det ikke finnes noe felles gjeldsregister, sier Meier.

Etter mange års politisk debatt skal et gjeldsregister bli etablert i år, ifølge forbrukerminister Solveig Horne. I går la hun og statsrådene Siv Jensen og Per-Willy Amundsen frem en plan for å stramme inn mulighetene til å få og til å gi forbrukslån.

Tror få bruker forbrukslån

Bank Norwegian er blitt en av de største tilbyderne av forbrukslån i markedet. Leder for marked og kundeservice, Fredrik Mundal, sier de ikke har «grunn til å tro» at det er mange kunder som søker om forbrukslån for å bruke det til kjøp av ny bolig.

– Jeg vil bli overrasket om vi snakker om mer enn promiller av søknadsmassen. Vi spør ikke i detalj hva kundene skal bruke et nytt lån til, sier Mundal.

– Blir det vanskeligere å gi lån etter innstramningene som kom fra Justisdepartementet tirsdag ?

– Nei, mest av alt vil det gi bankene bedre verktøy til å avslå søknader fra de kundene som ikke bør ta opp lån, sier Mundal.

«Ikke folk fra Tynset»

– Det har vært en eksplosiv gjeldsvekst de siste årene. Verst har det vært i de store byene. Det er ikke folk fra Tynset som tar opp forbrukslån til boligkjøp, det er det folk i de store byene som gjør, sier styreleder og hovedaksjonær Jon H. Nordbrekken i Bank2.

Bank2 gir ikke forbrukslån selv, men tar imot kunder som har en skakkjørt økonomi. 

– De kommer ikke til oss for å finansiere egenkapitalen, men de kommer etterpå. Da har de kanskje pådratt seg ytterligere gjeld og forbrukslån. Det er forståelig at mange prøver alt for å få nok egenkapital til boligkjøp, men et forbrukslån med 20–25 prosent rente er ikke løsningen på egenkapitalproblemet.

Fra supersterkt til sterkt

– Markedet har gått fra supersterkt, til sterkt, men det er langt unna noen boligbrems basert på det jeg ser i dagens statistikk, sier seniorøkonom Mari Mamre i Ny Analyse.

Hun tror ikke strengere boliglånskrav har slått ut i full effekt i markedet ennå.

– Foreløpig er det mest forventningene som er blitt påvirket- på den måten at boligselgere er blitt mer nervøse. De legger ut boligene sine i større grad fordi man er redd for fremtidig utvikling på grunn av kredittinnstrammingene, sier Mamre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her skal det bygges tusenvis av boliger
Området Gjersrud-Stensrud på Klemetsrud i Oslo kan få så mange som 25 000 nye innbyggere. Området ligger inntil E6 sørover ut av Oslo.
01:26
Publisert: