Rettssaken mot Tjøme-arkitekten Rune Breili og tidligere bygningssjef i Tjøme, Harald Svendsen, pågår for fullt i Horten tinghus. De to er tiltalt for grov korrupsjon i kjølvannet av Økokrims etterforskning av en rekke hytteprosjekter i strandsonen i tidligere Tjøme kommune.

Samtidig vekker en ny hytte interesse hos det som nå heter Færder kommune. Det er komikerparet Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbøs hytte. Tønsbergs Blad og NRK omtalte saken først.

I 2014 punget Sørensen og Lyngbø ut ni millioner kroner for en 47 kvadratmeter stor hytte fra 1959 i Paradisbukta på Tjøme. Selgere var den profilerte eiendomsmegleren Odd Kalsnes og hans daværende samboer.

Samme år søkte Sørensen og Lyngbø om rive hytta og bygge en ny, mer moderne hytte. Det var arkitektfirmaet Breili & Partnere som sendte byggesøknad til kommunen. Den nye funkishytta ble godkjent av kommunens teknisk utvalg kort tid etterpå.

Da Færder kommunes representanter var på befaring på hytteeiendommen tidligere i februar, fant de at alt ikke var helt i henhold til søknaden. «Det ble gjennom tilsynet avdekket flere forhold i strid med plan- og bygningsloven» skriver kommunen i rapporten som ble oversendt arkitektfirmaet onsdag.

Sørensen og Lyngbø svarer at de stolte på arkitekten som var ansvarlig for søknadene.

– Pest eller kolera

De tidligere eierne, Kalsnes og ekssamboeren, hadde fra før av fått kommunens rammetillatelse for å endre på hytta. Også søknaden om rammetillatelse var sendt inn av Breili & Partnere. Kalsnes og daværende samboer valgte imidlertid ikke å gjøre noen store grep på hytta fra 50-tallet, bortsett fra å male og koble til vann og kloakk.

Komiker paret Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø, her på rød løper før Komiprisen 2016, har fått trøbbel i hytteparadiset Tjøme.
Komiker paret Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø, her på rød løper før Komiprisen 2016, har fått trøbbel i hytteparadiset Tjøme. (Foto: Marit Hommedal)

Sørensen og Lyngbø hadde mer ambisiøse planer hytta og fikk realisert hyttedrømmen i løpet av 2016.

– Dessuten har jeg fått en rammetillatelse for riving og bygging av en ny hytte. Selv om jeg ikke har gjort mye, har jeg gjort de riktige tingene, sa Kalsnes til Finansavisen da han solgte hytta han hadde kjøpt for 4,8 millioner kroner videre til komikerparet for ni millioner kroner.

– Det var vel så viktig å få stadfestet veiretten til hytta, sier Kalsnes i dag

Kjendismegler Odd Kalsnes solgte hytta til komikerparet i 2014.
Kjendismegler Odd Kalsnes solgte hytta til komikerparet i 2014. (Foto: Göran Bohlin/VG/NTB)

Han ønsker ikke å uttale seg noe videre om saken.

Kalsnes og den tidligere samboeren leverte i 2009 byggetegninger for en hytte i 80-talls stil designet av arkitekt Lorentz Gedde-Dahl. Tegningene ble godkjent, men ikke alle var begeistret over stilen:

– Den hytta blir uansett ikke realisert, så vi trenger slett ikke å velge hverken pest eller kolera, bemerket en av kommunepolitikerne da teknisk utvalg godkjente hyttetegningene til Sørensen og Lyngbø i 2014 – han syntes ikke noe om noen av de to hytteskissene.

På strandtomten står det nå en hvit hytte i funkisstil.

– Vi satte byggeprosessen over til fagfolk nettopp fordi det var svært viktig for oss å holde oss til lovverket, og har stolt på arkitekt som har vært ansvarlig søker og kommunen som har godkjent søknadene, skriver paret i en sms til DN via sin manager Elina Krantz.

«Ikke omsøkt eller godkjent»

Kommunens befaringen av hytta i februar avdekket blant annet at en underetasje ble endret uten tillatelse, samt en terrasse som er altfor stor i forhold til det som ble søkt om i 2014. En utvendig bod vekket også oppsikt, da kommunen mener arkitektkontoret ikke søkte om å få den revet eller gjennomført.

I hele 26 kommuner i Norge er det flere hytter enn det totale antallet fastboende
Se hvilke fem kommuner i Norge som har aller flest hytter.
00:47
Publisert:

Samtidig mener kommunen at byggetillatelsen som ble gitt i 2014 om arealendringer, ikke samsvarer med arealene som faktisk står oppført i dag.

«Kommunen mener at det gjennom søknadene er gitt feil opplysninger om arealer, og at dette kan ha vært egnet til å villede kommunen som bygningsmyndighet ved behandling av sakene», skriver kommunen.

Rune Breili svarer DN at han ikke har hatt tid til å lese tilsynsrapporten, da han er midt i en rettssak, men at han vil lese den så snart rettssaken er over.

Arkitekt Rune Breili har stått for oppføring av flere hytter på Tjøme som nå blir ettergått.
Arkitekt Rune Breili har stått for oppføring av flere hytter på Tjøme som nå blir ettergått. (Foto: Gorm K. Gaare)

Færder kommune har gitt arkitektkontoret og komikerparet frist til 10. mars med å komme med eventuelle merknader og redegjørelser til rapporten. Videre gjør kommunen oppmerksom på at forholdene ikke kan anses rettet før de er i samsvar med plan- og bygningsloven, eventuelt kan det også søkes om etterhåndsgodkjenning.

Anonymt tips førte til tilsyn

Sørensen og Lyngbøs Tjøme-paradis ble viet en rekke medieoppslag i 2014. Tønsberg blad skrev sak med overskriften: «Nå blir Tjøme litt morsommere», mens Se og Hør omtalte hytteoppussingen. «Den nye hytta får et boareal på 68 kvadratmeter, og er tegnet av Arkitekt Dahl & Myrhol i Oslo. Her får familien plass til kjøkken, stue, bad, og tre soverom. I tillegg har de vaskerom, teknisk rom og boder i underetasjen. De bygger også en rund balkong på 17 kvadratmeter hvor familien kan nyte kveldssolen,» skrev kjendisbladet.

Seks år senere vekket imidlertid hytta nysgjerrigheten hos noen i Færder kommune på ny: «Det bør raskest mulig foretas et tilsyn på eiendommen slik at man også får avklart hva som er bygget ulovlig i forhold til det omsøkte» står det i det anonyme tipset til kommunen som nå har utløst et tilsyn. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.