–Folk har penger. Jeg merker ikke noe til strengere lånekrav på fjellet, sier eiendomsmegler Petter Birkrem i Privatmegleren som til sammen har solgt flere tusen fritidseiendommer i Trysil.

Den siste drøye uken har Birkrem hatt to salg i Trysil der kjøperen ikke hadde vært på visning.

45 minutter etter at han la ut en annonse for en leilighet med to soverom var den solgt til en svenske, som betalte prisantydningen på 2,1 millioner uten å ha satt sin fot i fritidsboligen ved Fageråsen i Trysil.

– Norskekronen er blitt så lav at svenskene opplever at de får ti prosent rabatt, sier Birkrem.

Etter en budrunde med tre interessenter, sikret en nordmann i USA seg nettopp en hytte på 145 kvadratmeter med fem soverom til 7,8 millioner kroner, 200.000 kroner under prisantydning.

Heller ikke her hadde den nye eieren vært i fritidsboligen før kjøpet var i boks.

– Jeg anbefaler folk ikke å gjøre det. Det er viktig å komme og se selv. Men en del tar sjansen, sier Birkrem, som anslår at han hadde 10–12 usett-salg i 2017.

Grunnet relativt lavt utbud og raske salg venter Birkrem at prisene fortsetter oppover.

– En pangstart

Eiendomsmegler Morten Høegh i Sem og Johnsen, som selger fritidsboliger på Norefjell, har også hatt en god start.

– Det har vært en pangstart sammenlignet med responsen i fjor. Nå er det mye til salgs i alle prisklasser, sier Høegh.

Etter en litt treg høst, oppfatter han nå hyttemarked på Norefjell som positivt.

– Jeg tror Norefjell ble preget av boligmarkedet i Oslo i høst, men bare denne helgen at jeg har hatt en god del visninger der mange er positive og gir gode tilbakemeldinger, sier Høegh, som melder om gode snøforhold.

Budrunder ser han lite til.

– Men det er flere enkeltpersoner som har vært på visning som har vært kjempeinteresserte og endt opp med å betale til prisantydningen, sier Høegh.

I motsetning til Birkrem opplever ikke Høegh at hytter og leiligheter blir kjøpt uten at kjøperne har vært på visning.

– Har ikke presset opp prisene

Eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 Geilo rapporterer om supre forhold både i løypene og i hyttemarkedet.

– Vi hadde en heidundrende avslutning på fjoråret og solgte for 40 millioner kroner i nyttårshelgen. Det er blitt med inn i det nye året, sier Haatuft.

Ifølge Haatuft er det budrunder på noe, men ikke på alt.

– Prisen ligger som regel rundt prisantydning, mens noe går over. Den gode interessen for hyttemarkedet har ikke presset opp prisene. Prisbildet har ligget ganske flatt, kanskje noe flatt oppover, men kjøperne er realistiske og fornuftige, sier Haatuft.

Han forventer at 2018 blir ganske likt 2017.

– Det at vi har en skikkelig god gammeldags vinter øker kjøpelysten, sier Haatuft.

– Januar har startet bra. Vi merker ikke noe til uroen i boligmarkedet, sier daglig leder Stig Svartor ved DNB Lillehammer Fritid, som selger fritidsboliger på Hafjell, Kvitfjell og Sjusjøen.

Svartor understreker at markedet er selektivt, men sier at de gode objektene med riktig prising selges raskt.

Han venter at prisene vil fortsette å stige rundt 2,5 prosent årlig.

Eiendomsmegler Stian Knutsen i Eiendomsmegler 1 Oppdal, skulle gjerne hatt flere eiendommer å tilby.

– Alle hytter med alle fasiliteter priset mellom 2,5-3,5 millioner kroner er attraktive for mange og selges raskt, ifølge Knutsen

– Også dyrere hytter selges, men kan ta noe lengre tid, ifølge Knutsen.

Raskere salg

Segmentsjef for hyttemarkedet i DNB Eiendom Tone Cecilie Krange sier eiendomskjeden registrerer flere budrunder enn på lenge.

– Våre meglere sier det har vært en kjempestart på året. Når det snør i julen, betyr det mye, og det har jo vært kjempeforhold. Det som er greit oppusset, har nok soverom og ligger nær skiløyper og alpinanlegg går fort, sier Krange.

Gjennomsnittshytta selges også fortere.

I 2017 tok det gjennomsnittlige hyttesalget 84 dager mot 104 dager året før, ifølge Krange, som også registrerer at gjennomsnittprisene har også en liten vekst.

– Det er god balanse mellom antallet fritidsboliger som legges ut, og antallet som selges. Det er også i gjennomsnitt høyere kvadratmeterpriser på fritidsboliger nå enn ved årsskiftet i fjor, sier kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.

Selv om kvadratmeterprisen øker, er dette like mye et uttrykk for at flere kjøper nyere fritidsboliger, som en generell prisvekst, mener Reite.

– Det er nok en todeling av markedet hvor kjøperne av nyere fritidsboliger kjøper raskt, mens det for tradisjonelle folkehytter av eldre dato er flere som bruker lengre tid, mener kredittsjefen.

I gjennomsnitt selges også fritidsboligene til nær prisantydning, ifølge bankens tall.

– Selv om det i gjennomsnitt er små avvik mellom prisantydning og pris så skjuler dette gjennomsnittet store variasjoner. Jevnt over er prisavvikene på fritidsbolig hyppigere og større enn for bolig, og spesielt for fritidsboliger som har ligget ute lenge er det en del som selges langt under takst. Det er ikke unormalt med avvik på ti prosent mellom prisantydning og oppnådd pris, ifølge Reite.

– Fritidsboliger er vanskeligere å verdsette, og markedsfører du en fritidsbolig til rett pris i et område hvor det er høy interesse blant kjøperne, så ser vi at budrundene kan ta av. Bommer du med prisen, og overvurderer attraktiviteten kan derimot fritidsboligen bli liggende lenge, sier Reite.(Vilkår)