– Det har vært et meget godt hyttemarked langs sjøen det siste året, noe som har resultert i en sterk prisvekst. Gjennom hele perioden har det vært stor etterspørsel etter sjøhytter, og vi har nå lagt bak oss fire år med vekst i prisene, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Gjennomsnittshytta ved sjøen kostet 2,43 millioner kroner siste år.

Dermed er prisene 8,5 prosent høyere enn for et år siden, viser Eiendom Norges årlige prisstatikk for fritidsboliger ved sjøen, lagt frem tirsdag.

Det siste året har Tvedestrand vært landets dyreste sjøhyttekommune. En gjennomsnittlig fritidsbolig i Tvedestrand koster 5,28 millioner kroner. Deretter følger Nøtterøy og Asker på henholdsvis 4,98 og 4,85 millioner kroner.

Det er blitt omsatt 2280 sjøhytter gjennom megler siste år, dette er 1,8 prosent flere enn for et år siden. For mai og juni i 2017 er det blitt solgt 644 sjøhytter. Dette er tre flere enn for samme periode i fjor.

Perioden det rapporteres for er fra 1. juli 2016 til 21. juni 2017.

Flest salg i Kragerø

– Det har aldri tidligere blitt solgt så mange sjøhytter, og våre meglere melder om fremdeles god interesse på hyttevisningene, sier Dreyer.

Kragerø er kommunen med flest omsetninger siste år. Her har det blitt solgt 65 hytter ved sjøen. Deretter følger Hvaler med 53 og Larvik med 52.

– Marked er veldig selektivt. I april og mai var det veldig bra, så har det roet seg litt i juni, sier eiendomsmegler Bjørn Helliksen i Privatmegleren Kragerø.

Helliksen ser flere mulige forklaringer.

– Jeg tror for så vidt at været spiller en rolle. Det har vært ganske kaldt, sier Helliksen.

Et eksempel på at alt ikke rives vekk umiddelbart er en hytte som i begynnelsen av mai ble lagt ut for salg i på Østre Gumøy i Kragerø med en prisantydning på 6,9 millioner.

Hytta fra 1961 kommer med sandstrand og sjøbod, men har utedo og kun plass til tre personer. Prisantydningen ble satt ned til 5,9 millioner kroner.

Megleren har ikke anledning til å oppgi hva den gikk for, men Dagens Næringsliv kjenner til at den gikk for 5,7 millioner kroner.

Raskere salg, men skulle gjerne hatt flere objekter

Helliksen påpeker også at det har vært relativt få objekter ute for salg.

– Det kunne godt vært flere objekter ute, og vi skulle gjerne hatt mer for salg. Markedet er avventende til ting som kommer, sier Helliksen.

Kragerø-megleren mener dette gjelder for hele prisspekteret.

– Vi har også flere interessenter i det dyreste segmentet, fra ti millioner kroner og oppover, som ikke har funnet det rette foreløpig.

I snitt tok det 91 dager å selge en sjøytte forrige år. Dette er en nedgang på 14 dager, fra 105 dager for samme periode for et år siden.

– Salgstiden har gått ned på landsbasis, noe som er en forventet utvikling når markedet har vært godt. Det er store lokale forskjeller, men dette vil naturlig svinge mye siden antall solgte hytter i ulike kommuner er så lavt at salgstiden vil påvirkes mye av enkeltsalg, sier Dreyer.

Oppnår prisantydning

I snitt oppnår selgerne prisantydning. Sist år ble sjøhyttene omsatt for 0,2 prosent over prisantydning.

Helliksen understreker at beliggenheten er det viktigste for betalingsviljen, men understreker også at folk i dag ønsker å ha fasilitetene i orden.

– Vi har en ganske god liste med interessent i alle prisklasser som ønsker å kjøpe eiendom, så vi håper å få inn flere av de rette objektene, sier Helliksen.

Lindesnes (65), Kragerø (49) og Lyngdal (44) er kommunene med flest aktive fritidsboligannonser.

– Vi forventer et fremdeles godt marked gjennom sommeren. Vi forventer likevel at prisutviklingen vil flate ut i takt med en mer moderat boligprisutvikling, samt at boliglånsforskriften vil gi en dempet effekt også i hyttemarkedet, sier Dreyer.

Utvalget i rapporten er basert på kommuner med kystlinje. Det finnes noen tvilstilfeller der det er blitt foretatt en kvalitativ vurdering. I kommuner med både kystlinje og fjellområder er fjellområdene fjernet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.