– Dette er en ny solid, prisrekord, fastslår eiendomsmegler Marius Berger i Eie Eiendomsmegling.

I fjor sommer var markedet for minihytter i indre Oslofjord like brennhett som været, og det ble satt flere prisrekorder.

På de sentrumsnære øyene Nakholmen, Lindøya og Bleikøya ligger det rundt 550 småhytter. Turen ut tar omtrent 20 minutter med ferge fra Aker Brygge. Hyttene er kjent for sin svært enkle standard – gjerne kun med fellestoaletter og dusj sentralt på øyene.

Sist uke la Berger ut en 33 kvadratmeter stor hytte på Lindøya for salg med en prisantydning på 4,5 millioner kroner.

Etter helgens visning er den nå solgt for hele 5,3 millioner kroner.

Dermed er to prisrekorder for småhyttene slått i en smekk. I fjor ble det satt ny Lindøya-rekord da en 49 kvadratmeter hytte gikk for 4,66 millioner kroner. Og forrige toppris for mini-hytte på de tre øyene sett under ett kom i 2017 da en 35 kvadratmeter stor hytte på Nakkholmen ble solgt for 4,9 millioner kroner.

Deler utedo med naboen

– Dette er utvilsomt en god start på sesongen, og viser betalingsviljen for disse hyttene. En slik pris skaper også forventninger blant dem som selger, sier Berger.

Selv om fritidsboligen ligger i første linje ved sjøen, ble den priset moderat grunnet enkel standard, ifølge Berger, som oppgir at oppgradering må påregnes.

Små, tett i tett, og er noen av Norges dyreste hytter. Arkitekturprofessor: – Attraktiviteten er krystallklar
Bli med til Lindøya i indre Oslofjord.
02:42
Publisert:

Hytta har hverken innlagt vann, bad eller eget toalett. Så frem til ny eier eventuelt installerer eget tørrklosett må den slags ærend legges til en felles utedo som deles med naboene.

– Her er det først og fremst beliggenheten vi har solgt, sier Berger.

Flere meglere har pekt på at dette markedet fikk et løft da fergeholdeplassen i 2015 ble flyttet fra Vippetangen til den mer sentralt beliggende og mer attraktive Rådhuskaia i nærheten av Aker Brygge.

– Oslo vestkant begynner å prege både interessentlister og budrunder. Denne gangen var alle tre budgivere fra vestkanten, opplyser Berger, som har solgt hytter på øyene i en årrekke.

Berger anslår at prisene på de sentrumsnære sommerhyttene har steget 50 prosent de siste fire årene.

Tror ikke pristaket er nådd

Tidligere denne måneden uttalte sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret at hun ikke tror pristaket er nådd.

– Man kan ikke bygge mer på disse øyene, så tilbudssiden er gitt. Samtidig stiger etterspørselen. Da vil prisene stige, og hyttene som er bygget ut vil få høyere og høyere verdi, sa Macic til DN.

Hun pekte også på at det blir stadig mer populært med kortreiste ferier som årsak til høye priser på øyene i Oslofjorden.

– Man skal bruke mindre tid på å komme seg til hytta, både av hensyn til at CO2-utslipp og at tid blir mer og mer verdifullt for oss, sa Macic.

I tillegg til småhyttene på Lindøya, Nakholmen og Bleikøya – som maksimalt kan være 40 kvadratmeter store – finnes det på øyene i indre Oslofjord noen større private hytteeiendommer.

Også i dette segmentet ble det satt rekord i fjor da en 129 kvadratmeter stor hytte i vannkanten på Lindøya ble solgt for 17 millioner kroner, tre millioner over prisantydning.

En gammel klausul i festekontrakten sier at småhyttene på de tre øyene ikke kan pantsettes. De millionene man spytter inn for å sikre seg noen kvadratmeter, må derfor skaffes via egenkapital eller pant i annen eiendom.

Men det er vedtatt at hytteeierne i 2020 kan søke om å innløse festetomtene. Det vil si at det blir mulig å pantsette eiendommene, noe som altså ikke er mulig i dag.

Berger mener det er vanskelig å anslå hva det vil ha å si for videre prisutvikling. Samtidig peker han på at muligheten for å belåne kjøpet vil åpne dette markedet for en større kjøpergruppe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.