Klokken 08.27 onsdag morgen fikk politiet melding om at en person var skutt og drept i Tostrups gate på Elisenberg på Frogner i Oslo. Kort tid etter ble en mann pågrepet på E18 på vei ut av byen.

Den pågrepne mannen i 30-årene er bosatt i Bærum kommune.

En kvinne i 50-årene ble skutt og drept i Tostrups gate på Frogner onsdag morgen.
En kvinne i 50-årene ble skutt og drept i Tostrups gate på Frogner onsdag morgen. (Foto: Heiko Junge/NTB)

Langvarig konflikt

Han har vært i langvarig konflikt med eieren av to byggeprosjekter i Oslo. Det ene gjaldt en leilighet, mens det andre gjaldt utvikling av en større eiendom. Rett før jul ble han dømt til å betale nærmere 12 millioner kroner til eieren i Oslo tingrett.

Eieren av byggeprosjektene er kvinnen i 50-årene som ble skutt og drept på Frogner. Politiet har ikke ønsket å kommentere DNs opplysninger.

– Det er ingen familierelasjon, men mer en relasjon knyttet opp mot noe mer forretningsmessig. Det kan være en sivilrettslig konflikt og muligens dreie seg om en pågående sak, sa leder Grete Lien Metlid for etterforskning og etterretning i Oslo-politiet på en pressekonferanse ved 13.30-tiden onsdag.

Dette sier politiet om drapet på Frogner: – Mulig forretningsmessig relasjon
En kvinne i 50-årene ble skutt og drept ute på gaten på Frogner i Oslo onsdag morgen. En mann i slutten av 30-årene er siktet for drap.
03:25
Publisert:

Tok utlegg i hus og bil

Kvinnen og hennes avdøde ektemann kjøpte én villa og én leilighet på Frogner i 2011. De hyret inn et anerkjent arkitektfirma for å rive villaen og bygge ny bolig. I tillegg ville de bygge en tårnstue i leiligheten.

I 2015 hyret ekteparet inn den drapssiktede mannen til å følge opp prosjektene. De hadde tidligere samarbeidet med ham i forbindelse med oppussing- og byggearbeider på en hytte. Han var også involvert i parets utleievirksomhet.

Mannen skulle være rådgiver og prosjektleder for de to prosjektene på Frogner. Ifølge rettspapirer skulle han få et honorar på 50.000 kroner måneden. Dersom oppdraget ble fullført innen 18 måneder skulle han få en bonus slik at det samlede honoraret ble én million kroner.

Politiet pågrep mannen i en bil på E18 på Strand i Bærum.
Politiet pågrep mannen i en bil på E18 på Strand i Bærum. (Foto: Berit Roald/NTB)

Men arbeidet tok lengre tid enn forventet. I 2018 avdekket Plan- og bygningsetaten avvik fra rammetillatelsen i leiligheten på Frogner. Samme vår døde drapsofferets ektemann, og én måned senere ble det meldt om ulovligheter på det andre villaprosjektet.

I slutten av 2018 sendte drapsofferet et søksmålsvarsel mot prosjektlederen. I februar 2020 tok hun ut stevning for Oslo tingrett og krevde erstatning. Rett før jul vant hun rettssaken i tingretten.

Etter dommen tok eieren av byggeprosjektene utlegg i prosjektlederens hus i Bærum, i tillegg til mannens bil. Dommen fra tingretten ble anket og er berammet til februar 2022.

Mannens selskap, som var part i konflikten, ble tidligere denne måneden tvangsoppløst. Ifølge berammingslistene til Oslo tingrett skulle han møte i retten torsdag i forbindelse med tvangsavviklingen.

Samtykket til varetektsfengsling

Prosjektlederen ble bistått av Per Conradi Andersen i Kvale Advokatfirma under den sivile rettssaken anlagt av drapsofferet. Onsdag ettermiddag uttaler han til VG at han har besøkt den siktede i arresten.

– Han bor i Bærum og sier at han ville kjøre til Sandvika politistasjon å melde seg der. På veien dit kjørte han forbi en tilfeldig politibil som han fikk vinket til siden, sier Andersen til avisen om pågripelsen.

Det er advokat Ole Petter Drevland som er oppnevnt som mannens forsvarer. Han opplyser til VG at prosjektlederen har samtykket til varetektsfengsling.

– Vi kan ikke si noe helt avklart, hverken rundt et motiv eller relasjon, men vi er kjent med dette så jeg har valgt å nevne det nå. Men hva som egentlig har skjedd, hva som er motivet, det må vi komme tilbake til, sa Grete Lien Metlid under pressekonferansen onsdag.

Politiet har funnet et skytevåpen, som det tror er drapsvåpenet. Den siktede mannen er noe kjent av politiet fra før av. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.