Luksusvillaen til Ragnar Moltzau (77) og Aase Marie Moltzau (75) på Ullernåsen i Oslo er lagt ut for salg – mot rederparets vilje.

Aase Marie Moltzau har stått som eier av eiendommen siden paret kjøpte den i 1989. Prisantydning er 55 millioner kroner.

Moltzau-familien kjempet i flere år for å unngå økonomisk ruin. Praktboligen ble lagt ut for tvangssalg i 2011 som følge av et pantekrav reder Axel Eitzen hadde mot Moltzau for å finansiere bygging av skip i Polen i 2005.

Dagens salg er også et tvangssalg, iverksatt av Kiwi-gründer Terje Navjord. Han kom nemlig rederparet til unnsetning i 2011, og lånte Moltzau-paret 28 millioner kroner slik at de kunne kjøpe tilbake sin egen villa.

Reddet av Navjord

– Jeg har jo hatt et ønske om å hjelpe dem, selv om jeg ikke kjenner disse menneskene personlig, sa Navjord til DN i 2012.

– Vi fikk en hjelp som var uvurderlig i den situasjonen vi var i. Navjord er en behagelig og hyggelig mann, sa Ragnar Moltzau i samme intervju.

Nå, seks år senere, har Navjord bestemt at boligen skal selges.

– Lånet som ble gitt fra Navjord til Moltzau er ikke blitt betalt i henhold til avtalen over lengre tid, og da har Navjord sett det nødvendig å selge eiendommen. Han ønsker ikke å si så mye mer enn det, sier Navjords advokat Haakon Løvaas Haaland fra advokatfirmaet Svensson Nøkleby til DN.

Skipsreder Ragnar Moltzau jr. mener han og kona Aase Marie Moltzau heller burde fått selge eiendommen privat, ikke på tvangssalg. Her er paret i villaen i 2010.
Skipsreder Ragnar Moltzau jr. mener han og kona Aase Marie Moltzau heller burde fått selge eiendommen privat, ikke på tvangssalg. Her er paret i villaen i 2010. (Foto: Mikaela Berg)

Navjord er først i rekken med et krav på eiendommen på rundt 40 millioner, ifølge Moltzau.

«Fullstendig unødvendig»

I tillegg til Navjords krav, kommer et mindre krav på omkring tre millioner, slik at den fullstendige panten ligger på mellom 40 og 45 millioner kroner, ifølge Moltzau.

– Det er feil å si at vi skulle betalt renter og avgifter her, for det hadde vi ikke muligheten til. Det er helt fullstendig unødvendig av Navjord å tvangsselge. Han burde heller latt oss selge privat, og fått pengene tilbake etterpå. Vi ønsker å komme oss ut av dette, sier Ragnar Moltzau.

Fra 2016 ble det undersøkt om eiendommen kunne bygges om til flere enheter, men prosjektene kom ikke i mål, ettersom det kom for mange reguleringer i veien, forteller Moltzau.

Villaen ligger på Ullerntoppen i Oslo og er lagt ut med en prisantydning på 55 millioner kroner.
Villaen ligger på Ullerntoppen i Oslo og er lagt ut med en prisantydning på 55 millioner kroner. (Foto: Mikaela Berg)

– Jeg skjønner at han ønsker å få tilbake pengene sine, og det får han. Navjord har ikke skullet hatt noe mer enn vanlige renter på lånet og sittet mye lenger enn han hadde tenkt, sier Moltzau, som påpeker at forholdet mellom ham og Navjord er godt.

Mener huset er verdt mye mer

Selges villaen for mer enn kravet på opp mot 45 millioner kroner, tilfaller det Moltzau. Ragnar Moltzau mener at prisantydningen eiendommen er lagt ut med er langt lavere enn den reelle verdien.

– Huset har en langt høyere verdi enn taksten. Eiendommen ble taksert to ganger, der verdien steg noe, men ikke nok. Det er ikke meg som har laget den verdien. Det er ingen ordinær eiendom, den er aldeles praktfull. Verdien er mye høyere enn prisantydningen skulle tilsi, sier Moltzau

– Selv har jeg takster som går fra 75 til 95 millioner kroner og det er en vanvittig forskjell på pris, sier Moltzau.

Villaen ble tegnet av den anerkjente arkitekten Arnstein Arneberg og oppført i 1939. I 1985 ble boligen tegnet på nytt av arkitekt Pål Bech, og en totalrenovering fant sted mellom 1985 og 1987.

Vil flytte til varmere strøk

Moltzau sier at paret i utgangspunktet har vært inne på tanken om å flytte i lengre tid.

– Når vi bare er mor, far og to katter, så da blir huset veldig stort. Vi ønsker å komme til noe mindre, sier Moltzau, som nå kunne tenke seg å flytte til et varmere strøk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Står oppført på «verdens største svarteliste»
Hva har disse og tusenvis av andre nordmenn til felles med tunge kriminelle og internasjonale terrorister?
01:35
Publisert: