Prisene på en rekke råvarer har skutt i været i kjølvannet av koronapandemien. Særlig har prisen på trevarer og stål blitt langt dyrere.

Pål Erichsen i Optimera.
Pål Erichsen i Optimera.

Bakgrunnen for at prisene har skutt fart det siste året er barkebilleangrep i Canadas skoger og høy byggeaktivitet i USA, som har gjort europeisk trelast ettertraktet.

Prisen på 1000 board feet, måleenheten på tømmer i USA, har ligget stabilt på rundt 400 dollar i årene før 2021. Det siste året har imidlertid prisene steget til 1700 dollar, en økning på 500 prosent. De siste månedene har prisene gått ned, men de ligger fortsatt på dobbelt så høye nivåer som normalt.

Nå varsler Optimera og Montér at de justerer ned prisene ytterligere på trelast med inntil ti prosent fra februar av, for å sikre kundene et konkurransedyktig prisnivå.

Bedre tilgang på råvarer

Byggevarekjeden, som er Norges ledende aktør innen salg og distribusjon av byggevarer, trelast og interiør, satt også ned trelastprisene i desember, og justerer ned til januar.

Bakgrunnen for prisnedgangen er bedre råvaretilgang i det nordiske markedet.

– Vi ser at prisene øker internasjonalt, men det er lavere aktivitet innlands som gir større tilgang på materialer, sier kategoridirektør i byggevareleverandøren Optimera Pål Erichsen.

Han understreker at markedet er imidlertid fortsatt preget av volatilitet og at ubalanse i handelsforholdene mellom Asia og Russland kan påvirke prisene i Europa, og føre til økt etterspørsel.

Norges mister snart rekorden – investorer satser på tre til høyhusbygging
Mannen som var med på å etablere en gigant innen olje og gass, investerer nå i sagbruk han hevder vil være med på å motvirke klimaendringer.
04:34
Publisert:

Byggevareselskapets prognose er at trelastprisene etter den siste prisnedgangen er kommet dit markedet må forvente med prisoppganger og -nedganger rundt dette nivået utover våren.

Erichsen venter derimot økte priser på tyngre byggevarer til våren.

– Vi må nok belage oss på prisøkning i april på tyngre byggevarer, som en direkte konsekvens av de økte energiprisene, sier han.

Venter prisfall på 30 prosent

Prognosesenteret venter et prisfall på 30 prosent på trelastprisene i 2022 - etter en spinnvill økning på hele 60 prosent i år.

– Prisfallet blir altså betydelig, men trelast vil likevel være dyrere i 2022 enn det var i 2020, sa Sara Midtgaard, makroøkonom og analytiker i Prognosesenteret, til DN i høst.

De siste månedene, spesielt etter gjenåpningen, har trelastprisene hatt en svak nedgang.

– Den høye oppussingsaktiviteten i pandemien avtar, og vi vil også se en tydelig reduksjon i igangsettingen av nye boliger. I våre aktivitetsprognoser for nye boligbygg legger vi til grunn at økt byggekostnad vil ha en negativ innvirkning på igangsetting. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.