Filmskaper Egil Kolstø og nærmere ti leietagere i Fredensborg-eide gårder ble torsdag invitert inn til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo.

– Er det stor sjanse for at dere kan stoppe kollektiv utkastelse om 1,5 år?, spurte filmskaperen og henvendte seg til byråd for byutvikling Hanna Marcussen (MDG).

Leietakernes historier gjorde inntrykk på Raymond Johansen.

– Vi har hørt veldig mange sterke historier fra noen som har forsøkt å stå opp og bruke sin rettmessige rett til å kjøpe. Det er som en Davids kamp mot Goliat.

Johansen gikk nok en gang hardt ut mot Ivar Tollefsens eiendomsimperium Fredensborg.

– Som kommune har vi vært med på å skape dette problemet, og noen er blitt stein rike.

På møtet var flere ulike grupper representert, som sitter med vidt forskjellige juridiske problemstillinger.

Byråd Hanna Marcussen vil jobbe mot staten for å få til en styrking av lovverket.

– Dagens lovverk er fullstendig utdatert. Det fyller ikke intensjonen med at leieboerne skal få forutsigbarhet med å eie egen bolig, sier hun.

Mange beboere har vært kritiske til måten Eiendoms- og byfornyelsesetaten (Eby) har håndtert forkjøpsretten. Det er Marcussen som er ansvarlig byråd for Eby.

– Meg bekjent har Eby gjort en god jobb innenfor rammene og instruksene som da var gjeldende. Nå har vi endret denne instruksen.

Lover å ta hensyn

Filmskaper Kolstø setter nå sin lit til at det sittende byrådet skal hjelpe han og de andre leietagerne å sikre hjemmene deres i Maridalsveien 128 i Oslo. Kolstø eier en obligasjon i leiligheten sin og har også en tidsubestemt leiekontrakt. Han sier han ikke har tenkt å gi fra seg dette frivillig.

– Vi får se hvordan ord blir til handling. Jeg har snakket med politikere før, og det har rent ut i sanden. Så jeg er positivt avventende, sier han.

Fredensborgs konsernjurist Anders Tveter kommenterer eiendommen i Maridalsveien på denne måten:

– Eiendommen har et betydelig vedlikeholdsetterslep. Vi skjønner godt at mange av dem som bor der er glade i eiendommen slik den er, men som eiere mener vi at den på et tidspunkt bør bringes opp til moderne standard. Når vi tar beslutningen vil vi ta hensyn til hva beboerne ønsker seg og hva som er best for eiendommen, påpeker Tveter.

Han viser til at konsernet risikerer å møte kritikk både hvis de oppgraderer og dersom de utsetter denne beslutningen.

– Vi har en praksis om at de som bor hos oss skal være trygge på at de kan ha hjemmet sitt i lang tid. Etter at eiendommen eventuelt er renovert, vil alle bli tilbudt sin «gamle» leilighet. I perioden mens vi renoverer, vil vi hjelpe til med andre leiemuligheter, svarer Fredensborgs konsernjurist.

Tveter skriver videre at Fredensborg har forståelse for at byrådslederen er opptatt av denne saken.

- I forrige uke redegjorde vi i detalj overfor Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) i Oslo kommune om hvordan vi vurderer og glemte å melde de aktuelle bygårdene. Vi avventer kommunens tilbakemeldinger, og inntil de foreligger blir det feil å spekulere nærmere i dette. Vi stiller oss selvsagt til disposisjon dersom kommunen har behov for mer informasjon eller ytterligere avklaringer fra vår side.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Leieboer Egil Kolstø om Oslos største private boligeier: – Hold dere unna våre hjem
Egil Kolstø (77) synger om Ivar Tollefsen, den største boligeieren i hovedstaden etter Oslo kommune. Kolstøs husleie gikk kraftig opp etter at Tollefsen og eiendomsselskapet Fredensborg kjøpte boligblokken han bor i.
03:06
Publisert: