Det er forsvarlig å la hyttefolket i Sverige slippe karantene, mener både Helsedirektoratet og FHI, viser en anbefaling Aftenposten har fått innsyn i.

Forutsetningen er at de ikke har kontakt med andre under oppholdet.

– Det er provoserende å høre at nå kan alle reise på hyttene sine. Det kan ikke vi. Vi mener det er trygt å reise i egen bil til egen hytte, sier Einar Rudaa, en av de 12.416 nordmennene som har fritidsbolig i Sverige, til Aftenposten.

Rådet fra Helsedirektoratet og FHI begrunnes med at pandemien «ser ut til å vare».

– Det er gått over et halvt år. Det kan være situasjoner hvor man har nødvendige ærender på egen eiendom, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Aftenposten.

I dag er det tillatt å reise over grensen for å utføre helt nødvendig vedlikehold. Om man overnatter, utløses plikten om ti dagers karantene i Norge. Statssekretær Inger Klippen (H) i Helsedepartementet mener regjeringen slik har kommet hytteeierne i møte.

– Vi har forståelse for at mange har opplevd det som urettferdig at de måtte i karantene etter besøk på hytta i Sverige, skriver hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.