– Dette er dyster lesning. I en tid der vi egentlig er nødt til å snu kurs, så skjer dette, sier nestleder i Naturvernforbundet Pernille Hansen til DN.

Torsdag presenterte SSB for første gang tall på nybygging av fritidsboliger. Med den nye statistikken kunne byrået rapportere om en oppgang på 54,3 prosent i antall byggetillatelser i 2021 sammenlignet med 2020.

På de siste elleve årene har det aldri blitt gitt så mange byggetillatelser som det ble gjort i fjor.

Selv om antallet igangsettelsestillatelser er rekordhøye, er det ikke sikkert like mange hytter blir ferdigbygget. De siste årene har materialprisene for bygg skutt til værs. Kun i perioden 2020 til 2021 økte materialprisene for å bygge eneboliger i tre med hele 20,5 prosent.

Mye av de samme materialene brukes til bygging av fritidsboliger.

– Det blir spennende å se om oppgangen i igangsettingstillatelser i 2021 vil slå ut i like stor oppgang i fullførte fritidsboliger de neste årene, eller om høyere kostnader knyttet til blant annet materialer vil ta knekken på mange hyttedrømmer, sier Magnus Espeland i SSB.

Stadig større

Ikke bare gis det flere byggetillatelser for hytter og fritidsleiligheter, men fritidsboliger blir også bare større og større. For byggebransjen er dette kanskje gode nyheter, men Naturvernforbundet er bekymret for utviklingen.

– Hyttebygging er en stor synder og et økende problem. Ikke bare fordi det bygges flere hytter, men også fordi hyttene øker i areal, sier Hansen.

I 2010 var gjennomsnittsarealet for fritidsboliger som har fått igangsettingstillatelse på 95,4 kvadratmeter i gjennomsnitt. I fjor hadde gjennomsnittet økt til 103,1 kvadratmeter. En økning på 7,7 kvadratmeter.

Gjennomsnittsarealet på fullførte fritidsboliger har økt fra 96,1 til 99,5 kvadratmeter i samme periode.

Agder fylke var det fylket som har gitt byggetillatelse til de største fritidsboligene. her var gjennomsnittet 114,3 kvadratmeter i 2021. Viken og Innlandet følger et stykke bak med henholdsvis 105,6 og 105,1 kvadratmeter.

Nordland, Troms og Finnmark er klart lavest med rundt 82,5 kvadratmeter.

Står for halvparten av byggetillatelsene

Selv om Agder er størst på gjennomsnittsareal, er Innlandet og Viken mest rause på igangsettelsestillatelser.

I 2021 ble det gitt 1 887 tillatelser i Innlandet og 1856 tillatelser i Viken. De to fylkene står dermed for halvparten av byggetillatelsene i 2021.

– I disse fylkene ligger det mange store skianlegg, hvor det stadig bygges nye, store leilighetskomplekser med fritidsleiligheter i tillegg til enkeltstående hytter, sier Magnus Espeland.

I perioden 2017 til 2021, utgjorde fjoråret en klar toppnotering for samtlige fylker utenom de to nordligste, skriver SSB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.